Páratlan 3D felvételek a Mars északi jégsapkájáról

2017. február 3., péntek




Olyan valódi felvételek alapján összeállított 3 dimenziós szösszenetet láthatsz, mely szinte egy karnyújtásnyi távolságra hozza a Vörös bolygót.

A Mars egyik legizgalmasabb, ennek ellenére mégis viszonylag keveset tanulmányozott része az északi jégsapka, mely legalább 11000 kilométeres kiterjedésű.

A jégrétegek a két kilométeres vastagságot is elérik, ezt a NASA és az ESA radarmérései is alátámasztják.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express nevű űrszondája már régóta figyeli a Mars északi jégtakaróját, és rengeteg képet, különféle felvételt készített róla.

A jégsapka vízjég és szilárd szén-dioxid, vagyis szárazjég elegye. Spirális alakját vélhetően a hurrikánokhoz hasonló erős forgószelek okozzák. A sarkvidéki területek és a mérsékelt öv nagy hőmérsékletkülönbségei miatt támadnak heves viharok a Marson.

Annyi már bizonyos az előrehaladott elemzésekből, és kutatásokból, no eg a felvételekből kiindulva, hogy a bolygón télen ezen a részen -125 Celsius fok van. A jég ilyenkor kiterjed a délebbi vidékekre is.

A tél végével azonban azonnal gáz halmazállapotúvá válik, azonban vízjégréteget hagy maga után hátra.

Azt beszélik azonban újabban, hogy nem csak vízjég található itt, hanem bizonyos olvadék, mely feltehetően magas só koncentrátumú víz lehet. Ezekről készültek korábban felvételek, melyeken jól látható, ahogyan a lankás dűnék mentén a mélybe folynak, és időszakosan hol eltűnnek, hol nyomot hagynak.

A most az ESA által közzétett felvételeket a szonda által készített felvételek felhasználásával egy 3 dimenziós térben állították össze egy látványos számítógépes animáció keretében.

A felvételeket az ESA űrszondája az úgynevezett nagy felbontású sztereo kamerájával vette fel.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes video érdekesség mars marskutatás


Megtekintések száma: 92242





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet