Rábukkantak a világ legmagasabb fájára Malajziában!

2016. június 9., csütörtök
Erdészeti szakemberek bukkantak rá a Malajziai Nemzeti Parkban a világ eddig felfedezett legmagasabb fájára. Ha már magasság, tudtad, hogy hol található a világ valaha mért legmagasabb fája? És hogy a világ legöregebb élő fája jóval megelőzte Krisztust, de még az Egyiptomi birodalom születését is? Fa-rekorderek nyomában.

A Malajzia egyik ember által még érintetlen vadonjában, a Maliau-medence erdőiben található sárga meranti fa 1,2 méterrel magasabb mint az eddig legmagasabbnak tartott trópusi fa, amely egy 88,3 méteres sárga meranti volt.

Ez a fa a maláj Tawau-hegységben lévő nemzeti parkban nő - adta hírül a Cambridge-i Egyetem honlapja.

A mintegy 90 méter magas fa lehet a világ legmagasabb trópusi fája a kutatók szerint.

Az óriás fát a kutatók a terület biodiverzitásának megőrzése céljából végzett felderítő repülések során fedezték fel. A fa pontos magasságát egyetlen módon lehetett megállapítani, ha valaki felmászik rá és mérőszalaggal megméri.

Egy térségbeli tapasztalt famászó, Unding Jami a közelmúltban mászta meg és mérte meg a fát.

A fa méretei elképesztően impozánsak. Csak ahhoz lehetne viszonyítani, mintha 65 ember állna egymás vállán, vagy egymásra raknának 20 londoni emeletes buszt. A fa csupán csak néhány méterrel alacsonyabb a 96 méter magas londoni Big Bennél.

a-vilag-legmagasabb-tropusi-faja-2

A világ legmagasabb fája a kaliforniai Redwood Nemzeti Park mamutfenyője, amely 115,6 méter.

"A mérsékelt övi térségekben a mamutfenyők akár 30 méter magasabbra is nőhetnek, de a trópusokon 90 méter körüli a magassági határ. Senki nem tudja, hogy miért" - tette hozzá Coomes.

A meranti fajok Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken őshonosak. Több változatuk ismert: sötétvörös, vörös, világos vörös, sárga és fehér. Az elnevezések a fa színválasztékára utalnak. A fatörzs ág nélküli hossza eléri a 15-25 métert. A sárga meranti a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint veszélyeztetett faj.

A világ valaha mért legmagasabb fája

A világ valaha mért legmagasabb fájának címét a Hüperión becenevű fa tartja 115 méteres magasságával. A Red Wood Nemzeti park ékes darabjaként rója az éveket még ma is.

Pontos helyét egyébként nagyon kevesen tudják,

a kutatók ugyanis féltik a gigászi fát a turistaáradattól. A földről szinte lehetetlen megállapítani, melyik a legmagasabb a sok hatalmas mamutfenyő közül.

a-vilag-legmagasabb-faja-2

A Humboldt Állami Egyetem kutatói mérték meg pontosan, milyen magas a mamutfenyő, méghozzá "roppant bonyolult" tudományos módszerrel: felmásztak a fára, és lelógattak egy extrém hosszúságú centit a földig.

A mászásról videó is készült – valószínűleg, csak nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy felkapaszkodott Hüperión tetejére.

A világ legöregebb fája

Ha már itt tartunk, érdemes megemlíteni, hogy hol található a világ legöregebb fája.

Világunk legrégebbi ősfája, amely a szénizotópos meghatározás szerint 9550 éves.

Ezt a norvég lucfenyőt Leif Kullman professzor fedezte fel Svédországban, Dalarna tartományban a Fulufjället hegyen. Az Öreg Tjikko nevet a felfedező kutyája után adta a fának.

a-vilag-legidosebb-faja

Első látásra ez az 5 méteres (16 láb) magas fa talán nem tűnik a legrégebbi ismert élő organizmusnak, de a látszat bizony nagyon csalóka.

Úgy gondolják, hogy a fa ilyen hosszú fennmaradása két folyamatnak köszönhető: vegetatív klónozás és rétegződés. A vegetatív klónozásnak köszönhetően a fa több száz évenként meg tud halni (Tjikko esetében hatszáz évenként), miközben a gyökérzete tovább él. A rétegződés akkor fordul elő, mikor az egyik ága eléri a talaj és átalakul a fa gyökerévé.

tudomány érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 16472

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet