Rájöttek: Ez állhat a Mona Lisa mosolya mögött!

2023. június 26., hétfő




Végre megfejthették Leonardo da Vinci híres festményének titkát?

A Mona Lisa híres mosolya már sok kutatót és művészt foglalkoztatott. Arról van szó, hogy a festményen látható rejtélyes hölgyalak mosolya annyira különleges, hogy ezt nagyon sok a festményt bámuló ember vette észre.

A megfoghatatlan mosoly Leonardo több képén is megjelenik, talán nem véletlenül.

Egyértelmű kapcsolat van a különböző alkotásai között, melyet valami összeköt, és sokak szerint ez maga a mosoly.

Leonardo már a Mona Lisa előtt is festett női modelleket, hasonló mosollyal az arcukon. A 15. század végén például a híres La Bella Principessa című festményén is felfedezhető a titokzatosság.

A Mona Lisán ugyanakkor a rejtélyes mosoly azért is érdekes, mert valójában nem mosolyog, de mégis úgy tűnik. Ezt a különleges színkeveréssel magyarázza a tudomány, azonban egyesek szerint még ennél is több állhat a dolog mögött.

Most úgy tűnik, fényt deríthettek a rejtélyre a kutatók.

Nemrég a Scientific Reports című szakfolyóiratban jelent meg egy tanulmány, melynek sikerült igazolnia a lehetséges megoldást, amit már oly sokan vártak.

A kutatók 12 embernek mutattak fekete-fehér képeket Mona Lisa mosolyával, amelyeken az ajkak görbülete enyhén változott.

Össze-vissza sorrendben több képet mutattak nekik (az igazi mosolyt, négyet boldogságot kifejező, magasabban álló szájszeglettel, négyet pedig szomorúságról tanúskodó szájszeglettel), harmincszor egymás után.

"Tekintettel a leírásokra, amelyeket a művészettörténészek adtak a műről, azt vártuk, hogy az eredeti lesz a legkétértelműbb" - nyilatkozták a szakemberek.

Megdöbbenés volt az eredmények kielemzésekor, ugyanis az esetek mintegy 100%-ban az eredeti változatot értelmezték úgy, mint a boldogság egy kifejezése.

Ugyanakkor érdemes azt azért hozzátenni, hogy csak a szomorúságtól a boldogságig terjedő skálát vizsgálta, és nem vettek figyelembe más típusú érzelmeket, amelyek a rejtélyes mosolyban kifejeződhetnek.

2005-ben már voltak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy dekódolják a híres mosolyt, ám akkor nem jártak sikerrel a kutatók.

Arra pedig egyelőre még ma sincs magyarázat, miiért lehet az, hogy ez a titokzatos mosoly da Vinci szinte összes festményén megbújik.

rejtély rejtélyek da vinci leonardo da vinci ona lisa


Megtekintések száma: 151135





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet