Rejtély, hogy a nők miért élnek tovább a férfiaknál

2016. november 27., vasárnap




Sokszor próbáltak már a rejtély nyomába eredni, azonban mindmáig nem sikerült az okokat megfejteni: miért élnek a nők tovább, mint a férfiak?

Elsőre sokan rávágnák, hogy azért élnek tovább a nők, mert a férfiak többet dolgoznak. A rejtély azonban akkor válik érdekessé, amikor a kutatók rámutatnak arra, hogy nem csak az emberiség esetében, hanem számos emlősfajnál ugyanez a helyzet.

Az utóbbi években rengeteg fejt és populációt vizsgáltak meg, hogy megfejtsék az alapvető titkot, hogy a nők miért élik túl a férfiakat.

Arra jutottak, hogy teljesen függetlenül a fenti tényezőktől, igaz az a megállapítás, hogy a nők tovább élnek.

Az évek hossza ugyan változik, és jelentősen eltérhet az egyes országok között, azonban a tendencia mindenképpen észrevehető, sőt, statisztikailag kimutatható. Indiában és Nigériában nem túl nagy az eltérés, jóformán majdnem egy időben halálozik el a két nem, de a nőknek itt is van egy kis „előnye”.

Oroszországban pedig akár 10 évvel is tovább élnek a nők átlagban. Sokat kutatták a jelenséget, és eleinte arra gyanakodtak, hogy egyes társadalmi tényezők, vagy egészségügyi faktorok játszanak szerepet a dologban, azonban megfigyelték, hogy az emlősöknél is tapasztalható hasonló.

Az állatokra irányuló kutatás során megnéztek hat főemlős populációt is, köztük gorillákat, csimpánzokat. A végén pedig az egész adatsort összevetették tizenhat, a kutatásban nem szereplő országgal, így került a képbe Oroszország, India, Kína, az Egyesült Államok és további országok.

Különös módon a japánok és a svédek élnek a leghosszabb ideig a világon. Itt nem ritka, hogy az emberek nagy része 90 vagy efeletti életkorral hagyják itt porhüvelyüket.

Ezzel szemben a főemlősöknél nem lehet ilyen számot mondani, akkorák a különbségek.

A második nagy különbség az ipari környezetben élők és a vadászó-gyűjtögetők élete között van. Ez a különbség nagyobb, mint a vadászó-gyűjtögető és a főemlősök közötti.

A kutatók ezért visszajutottak oda, hogy talán mégis van némi befolyásolási ereje a társadalmi, és egyéb tényezőknek.

Az okokat azonban továbbra sem sejtik kristálytisztán. A legvalószínűbb sejtések szerint talán evolúciós gyökerei lehetnek ennek.

Az is felvetődött, hogy talán azért élnek a nőstény egyedek minden fajban tovább, mert így biztosított a megfelelő öröklődés, és szaporodás.

Hiszen egy terhes nő még a férfi halála után is megszülheti, felnevelheti a gyerekét, utódját. De az, hogy ez minden fajnál jelen van, mégis elgondolkodtató, és nem biztosak a pontos ok megfejtésében. Az is közrejátszhat a dolgokban, hogy a hímek mindig is kockázatvállalóbbak voltak, így nagyobb eséllyel sodorták saját testi épségüket veszélybe, például vadászat, zsákmányszerzés során.

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 96655





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet