Rejtély: röntgensugarakat sugároz a Plútó?

2016. szeptember 20., kedd




A Chandra röntgentávcső felvételei felvételei szerint a Plútó titokzatos módon röntgensugarakat bocsájt ki. Hogy ennek mi lehet az oka, még senki nem tudja, de bármi szóba jöhet.

A rejtélyes röntgensugárzást már 2015-ben is észlelték a kutatók, de akkor csak egy puszta véletlenszerű anomáliának gondolták.

Rejtélyes sugarak

A röntgen kibocsájtás elég sokmindennel magyarázható. A Föld is képes röntgensugarakat kibocsájtani, mert van mágneses mezője, mágneses tere.

Azonban a Plútóról úgy tudja a tudomány, hogy nem rendelkezik ilyennel, vagyis elméletben nem is bocsájthatna ki hasonlót.

A Naprendszerben csak a Szaturnuszon észleltek ehhez hasonlót, de ott sem maga a Szaturnusz bocsájtotta ki a sugarakat, hanem az azt körülvevő gyűrű.

A kutatók éppen ezért most úgy hiszik, hogy a törpebolygónál észlelt emissziót a bolygóközi mágneses mező váltja ki, ami több töltött részecskét irányít a Plútóhoz, mint korábban gondolták. Persze ez csak elmélet, és további vizsgálatokra van szükség a röntgenkibocsátás valódi okának megállapításához.

Mesterséges szerkezet

Az ufó hívők szerint az, hogy a Plútó ilyen röntgensugarakat bocsájt ki, nem véletlen, és arra utal, hogy vagy egy mesterséges eredetű tárgy okozza a felszínén, vagy pedig maga az égitest mesterséges.

Rengeteg érdekes elmélet kering arról, hogy egyes égitestek, mint amilyen a Plútó, vagy a Hold feltehetően egy másik idegen faj óriási űrhajója, melyek megfigyelési céllal vannak a naprendszerbe telepítve.

Hogy ez tényleg így van-e nem tudni, de annyi biztos, hogy tudományos kutatások igazolják, hogy a Hold belül jóval alacsonyabb sűrűséggel rendelkezik, mint a felszínen, vagyis könnyen lehet, hogy üreges.

A Plútó egyébként az utóbbi időben egyre jobban megmozgatja a kutatók és csillagászok fantáziáját. Egyesek szerint még az is elképzelhető, hogy valaha élet lehetett rajta, és ennek nyomait megtalálhatjuk majd a felszínen.

rejtély rejtélyek idegenek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 143998





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet