Rejtélyes csatornarendszert találtak egy maja piramis alatt

2016. július 29., péntek




Mexikói régészek ismeretlen eredetű, és rendeltetésű csatornarendszert fedeztek fel egy maja uralkodónak állított piramis alatt.  A felfedezést szonárok segítségével tették, jelenleg azt vizsgálják, mi célt szolgált a földalatti csatornarendszer.

Mexikóban olyan csatornarendszert fedeztek fel, melynek eredete ismeretlen, szintúgy pontos célja. A hidraulikus rendszert egy maja piramis alatt találták meg szonárok segítségével.

A 17. században Pacal király emlékére állították a piramist, mely az utóbbi évszázadok során számtalan legenda és titok központi eleme volt.

A maja kultúrában rengeteg olyan, szokatlan elem található, mely máig megmagyarázhatatlannak számít, így

sorra születnek a különféle, furcsábbnál furcsább elméletek arról, vajon mi is volt e különös nép titka.

maja-romvaros

A mexikói Palenque romvárosa is a legnagyobb rejtélyek közé tartozik, ahol megtalálták a piramis alatti csatornarendszert, nem véletlenül emlegetik úgy a települést, mint a földönkívüliek városát.

Titokzatos sírkamra, űrhajóst ábrázoló faragás

Mintegy 108 évvel a felfedezés után a Feliratok Templomában, a valószínűsíthető városközpont köré emelkedő három piramis egyikének csúcsán Alberto Ruz Lhuilliermexikói régész új, jelentős felfedezést tett.

A templom belsejében a régész olyan kőlapokra talált rá, melyek nyílásaiba csak egy kéz férhetett be. Amikor felemelték a lapokat, egy titkos átjáró tárult eléjük.

Itt rejtőzött ugyanis Pacal király sírja, a maja civilizáció egyik leghatalmasabb, legbefolyásosabb alakja.

A történetnek azonban ezzel még nincs vége. A kripta közepén állt ugyanis egy szarkofág - mint a későbbiekben kiderült, Pacal király maradványaival.

maja-urhajos-ko

Ő, aki naggyá tette Palenque-t, egy gyönyörű zöld jádemaszkkal feküdt a sírban. Az igazi meglepetést azonban a sírkövet díszítő féldombormű okozta: félig fekvő férfit ábrázolt, amint egy füstöt vagy tüzet kibocsátó tárgyat vezetett.

Egyértelmű kozmikus utalás egy esetleges űrhajósra. Korábban már számtalan faragás került elő, mely különféle űrhajósokat ábrázolt, vagy szkafanderes alakokat.

A maja civilizáció egyértelműen kapcsolatban állhatott az idegenekkel, hiszen nem valószínű, hogy ők maguk képesek lettek volna komoly technológiai alapokon nyugvó repülő szerkezetet építeni. A maja civilizáció ugyanis a többi civilizációhoz képest fejletlenebb volt, inkább kulturális, matematikai és vallási szempontból haladták meg jóval a korukat.

[caption id="attachment_4663" align="aligncenter" width="740"]3000-eves-urhajos-faragas Hasonló, űrhajósokat ábrázoló faragások kerültek már elő korábban is. Nincs rájuk logikus magyarázat, csak az, hogy ténylegesen űrhajósokat ábrázolnak.[/caption]

Tehát adta magát a logikus következtetés: a maják valahonnan lemintázták ezeket a szerkezeteket, ábrákat. Az ősi időkben hatalmas űrhajókkal látogatták az idegenek a Földet, ezt pedig minden kultúra megörökítette különféle műalkotásokban, így a maják is.

Ismeretlen hidraulikus csatornarendszer

A most megtalált csatornarendszer a piramis alatt volt végig. Különböző szinteken épült fel, és különböző területekre vezetett tovább.

A kormeghatározás alapján jóval a piramis építése előtt készíthették őket, ám az, hogy milyen célból tették ezt, egyelőre még homályos.

Még mindig folyt a fő csatornában víz, így a régészek azt feltételezik, hogy egyfajta természetes földalatti patak vagy folyó szolgáltatta a folyamatos vízellátást.

maja-csatornarendszer

A csatornarendszer annyira szövevényes, szerteágazó, hogy egyelőre még megbecsülni sem tudják, milyen hosszú, mekkora kiterjedésűek az egyes ágak.

Valószínűleg öntöző csatornák lehetnek, de nem tudunk egyelőre semmi biztosat. - nyilatkozta az egyik ásatást végző szakember.

Lehetnek ugyanis más céljai az efféle csatornáknak. Ráadásul a területen nem folyt kifejezetten fejlett gazdálkodás, sokan még arról is vitatkoznak, hogy egyáltalán folyt-e ott jelentősebb mezőgazdasági tevékenység.

Vannak, akik szerint ezek a csatornarendszerek más forrásokat tápláltak, talán maja varázsforrásokat, gyógyvizű tavakat.


Megtekintések száma: 12713





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet