Rejtélyes fényvisszaverődéseket észlelt a NASA a Föld légkörén

2023. február 2., csütörtök




Ezek a szokatlan fényvillanások mintha máshonnan visszaverődő fények lennének... úgy tűnik, megvan a megdöbbentő magyarázat is?

Létezik egy olyan Földi rejtély, ami közel 2 évtizede tartja lázban a tudósokat. Mégpedig az, hogy időnként a Föld légkörében érdekes fényvisszaverődéseket látnak.

Ezek a visszaverődések először a MIR űrállomás tagjainak tűntek fel, majd később az ISS legénysége is beszámolt arról, hogy furcsa fényeket látnak, melyek fehéres színűek, nagyon élesek, és sok esetben mozdulatlanok.

Aztán amikor elkezdtek sorban készülni a Földről a különféle műholdas felvételek százai, ezeken a felvételeken is rendre feltűntek ezek a fényjelenségek

A legrejtélyesebb az volt az egészben, hogy a NASA végül nem tudott magyarázattal szolgálni, és közel két évtizeden át megoldatlan maradt a jelenség.

Annyi bizonyos, hogy villámok, vagy elektromos kisülések aligha lehetnek, mivel a légkör legfelső rétegében fordulnak elő. Úgy is mondhatnánk, hogy a légkör külső "héján".

Egy időben úgy gondolták, hogy talán más égitestek, vagy a Nap fényének egyfajta visszaverődései lehetnek.

Sőt, az is felmerült, hogy idegen forrásból, a mélyűr felől érkező optikai jelekről lehet szó. Egy jóval földhözragadtabb magyarázat szerint arról lehetett szó, hogy az óceánok vízfelszíne verte vissza a Nap fényét, ami így mutatkozott meg az űrből.

Ráadásul többször tapasztaltak ilyen fényvisszaverődéseket szárazföldi területek felett.

Legelőször a Galieli-műhold egyes képein figyeltek fel rá, de akkoriban még lencse vagy képhibaként azonosították.

24 év telt el, és egyre több szárazföldi terület felett tapasztaltak már ilyen visszaverődéseket, így azok eredete még inkább kérdéses, és a lehetséges elmélete száma is szűkül.

Az utóbbi 5 évben nagyon sok kutató feküdt rá a témára, hogy a végére járjanak az ügynek.

Így született meg az egyik legvalószínűbb elmélet, miszerint ezek a fényvisszaverődések azért jelennek meg a szárazföldek felett is, mert apró, sok trilliónyi jégrészecske van jelen a Föld egyes vidékeinek atmoszférájában.

Ezek pedig egy hatalmas felhőbe tömörülve, mintegy tükörként visszaverik a Nap fényét.

Ezek a kristályok egymáshoz viszonyítja vízszintesen helyezkednek el, és így alkotják mega fény visszaverésére képes réteget - állítják a friss eredményekre hivatkozva a NASA kutatói.

Ezt egy számítógépes szimulációs is igazolta. Egy több évtizedes rejtély végére tehetek tehát végre pontot.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan


Megtekintések száma: 247841





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet