Rejtélyes meleg foltok a Csendes-óceánon

2017. február 2., csütörtök




Ezekért a pusztító meleg foltokért feltehetően az ember a felelős és előrevetítik, mi vár a Föld óceánjaira a jövőben.

Rejtélyes meleg foltok

Az elmúlt években óriási meleg folt jelent meg a Csendes-óceán északkeleti részén, ami előre vetítheti, mi vár a világtengerekre a jövőben.

Körülbelül 2013 végén kezdődött ez a folyamat, és a meleg folt jelensége, mely nem jelent mást, mint az Alaszkai-öböl vizének folyamatos melegedése, mely tartós marad.

A tenger fölött süvítő szelek hőt szabadítanak föl: ugyanaz történik, mint amikor a forró kávét megfújjuk, azaz eltávolítjuk fölüle a meleg levegőt, hogy a folyadék hűljön.

Ám Nick Bond, a Washingtoni Egyetem klímakutatójának kifejezésével élve melegebb „folt” alakult ki a tengerben, és terjedt szét Észak-Amerika nyugati partjai mentén, ahol találkozott az északra áramló meleg víztömegekkel. A vízhőmérséklet néhol négy fokkal haladta meg az átlagot, volt, ahol rekordot döntött.

Tönkreteszik az ökoszisztémát

A meleggel az a gond, hogy rengeteg olyan baktérium, és mérgezőanyag kitenyészik benne, melyek tönkreteszik a tengeri élőlényeket.

Annak idején 2013 és 2015 között rengeteg kardszárnyú delfin hullott el a területen, pontosan emiatt, "természetes okból".

Ez egy olyan nyomást és károsodást vált ki az élővilágban, mely az ottani ökoszisztéma teljes pusztulását hozza el. Ráadásul ezek a meleg foltok egyre szaporodni fognak a jövőben, és előrevetíti, milyen lesz a világóceánok jövője, amikor majd lassan megfőnek, elsavasodnak.

A melegben ráadásul rengeteg gombafajta is elszaporodik, amiknek a térnyerése kedvezőtlenül hathat az óceánok vizére, és annak minőségére is.

A Csendes-óceán fölmelegedése miatt sok vándorló élőlénynek ideiglenesen megváltozott az útvonala és táplálkozásai szokásai. Az élővilágot ért hatások felmérése évekbe telik, de mire részletes képet kapunk a dolgokról, mér lehet késő lesz.

Az emberi tevékenység okolható

Rengeteg elmélet született már korábban is arról, hogy ezek a meleg foltok hogyan alakultak ki, és mi is lehet pontosan a kiváltó ok. A vizsgálatok alapján arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy talán ez a jelenség is egyértelműen az ember számlájára írható.

Vagyis az emberi szén-dioxid kibocsátás, és a fosszilis energiahordozók használata is hozzátesz, ugyanis ezzel rengeteg szennyezőanyag kerül a légkörbe, ami végső soron a körforgás részeként az óceánok vizében is kiköt.

Egy másik elmélet szerint a trópusi meleg váltotta ki a futóáramlásban egyébként szokványos légnyomás-ingadozást, ennek tudható be a hőhullám.

Valójában még nem lehet pontosan tudni, mi okozza,d e annak bizonyosan köze van az emberiség által előidézett drasztikus klímaváltozáshoz.

globális felmelegedés tudomány környezetszennyezés globális kataklizma


Megtekintések száma: 32801





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet