Rejtélyes módon eltűnt a világot megváltoztatni készülő szuperanyag

2017. február 23., csütörtök




Az egy hónapja felfedezett fémes hidrogén mintája nyomtalanul eltűnt. Azonnal megindultak a találgatások, és összeesküvés elméletek.

Megszilárduló fémhidrogén

Nemrégiben óriási felfedezést tettek a Harvard Egyetem kutatói. Olyan anyagot sikerült felfedezniük és előállítaniuk, ami alapjaiban tudná megváltoztatni az egész világot, így hétköznapjainkat is.

Arról van szó, hogy egy hónapja, 2017 Januárjában felfedezték, hogy egy bizonyos hőmérsékleten, és nagyon magas nyomáson a hidrogén képes fémes formát ölteni.

A vizsgálatok során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a hatalmas nyomás miatt megy végbe ez a furcsa halmazállapot változás. Azelőtt soha nem állították még elő, mert nem gondolták, hogy lehetséges, noha korábban már megjósolták a létezését. Legalábbis elméletben.

A kutatás arra is rávilágított, hogy talán hasonló halmazállapotban lehet jelen ez az anyaga Jupiteren is, vagyis nem biztos, hogy valóban csak egy óriási gázgömb, hanem lehet, hogy mélyen az atmoszférában szilárd, vagy legalább egy képlékeny felszínnel rendelkezik.

Hatalmas jelentősége lenne

Egy elmélet szerint a fémes hidrogén szupravezetőként jelentősen növelhetné az elektromos eszközök teljesítményét, ezzel pedig látványosan csökkenne az energiaveszteséget.

Sőt, az ilyen anyaggal jobb minőségű rakéta-hajtóanyagokat is gyárthatnánk, felgyorsítva az űr felfedezését.

A Harvard Egyetem kutatói létre tudtak hozni egy aprócska mintát, mely óriási nyomáson jött létre, és később abszolút nulla hőmérsékleten tárolták el.

Hihetetlen módon az egyik az anyagot tartó gyémánt megsemmisült. Úgy porladt szét, mintha valami porból lett volna. Soha azelőtt nem láttak még ilyet a kutatók.

De ez még nem minden. Ugyanis a tartó megsemmisülésével együtt eltűnt maga az anyagminta is. Nyomtalanul méghozzá, ugyanis végül nem találták meg.

Elég furcsa momentum az, hogy egy anyag, mely forradalmasíthatná a világot, hirtelen eltűnik, vagy megsemmisül.

Bizarr elméletek

Rengeteg elmélet látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy pontosan mi történhetett. Egyesek szerint valójában nem tűnt el az anyag, csak a kormányzat emberei elvitték a mintát, és eltusolták az egészet.

A tudósok pedig jobb belátásra lettek térítve, hogy ne nagyon foglalkozzanak hasonlóval a jövőben. Hogy mire kellhet a szerveknek egy ilyen anyag, azt nem tudni, talán katonai, vagy egyéb előnyt remélnek tőle.

Különös az is, hogy épp egy közelgő konferencia előtt történt mindez, ahol bemutatták volna az anyagmintát.

Mások úgy vélik, hogy az anyag valójában nem el lett tüntetve, hanem pusztán elillant, elpárolgott, amikor a gyémánt tartó összeomlott. A gyémánt összetörését feltehetőleg az okozta, hogy a mintát ezüstös alumíniummal védték, ettől a gyémánt a nagy nyomás alatt törékennyé válhatott.

A hírek szerint a tudósok és kutatók most abban reménykednek, hogy újra elő tudják majd állítani a rejtélyes anyagot.

tudomány rejtély rejtélyek összeesküvés


Megtekintések száma: 25014





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet