Rejtélyes ókori varázsszövegekre bukkantak Szerbiában

2016. augusztus 11., csütörtök




Ezüst és arany lamellákba vésett varázsszövegeket tartalmazó, csaknem 2000 éves amulettekre bukkantak régészek Szerbia délkeleti részén, Kostolac mellett, a Duna jobb partján fekvő egykori római városban, Viminaciumban egy temetkezési helyen. Az ezüstlapon található üzenet szimbólumokat tartalmaz, és a tartalma egyelőre teljes rejtély maradt, míg az aranyon görög ábécét használtak, ugyanakkor a szöveget nem görögül vésték bele, hanem valami furcsa közel-keleti nyelven.

A varázsszövegek többsége ártó célzatú, megkötő átkokat tartalmaz, de bajelhárító vagy gyógyító szövegeket is írtak az amulettekre - közölte Ilija Dankovic, a szerb tudományos akadémia (SANU) régészeti intézetének kutatója.

A lemezkéket legtöbbször az idő előtt elhalálozott vagy erőszakos halált halt emberekkel együtt temették el, hogy az isteneknek üzenjenek velük.

Dankovic szerint az arany és az ezüst lamellára írt szövegekkel nagy valószínűséggel a jóindulatú isteneknek akartak üzenni. 

A tudósokat meglepte az egyedi felfedezés, amilyenre még nem volt példa az ókori Róma területén - jelezte a régész.

varazsszovegek-szerbia-2

Miomir Korac, a régészeti intézet igazgatója és a Viminacium projekt vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott:

az ezüstlapon található üzenet szimbólumokat tartalmaz, és a tartalma egyelőre teljes rejtély maradt, míg az aranyon görög ábécét használtak, ugyanakkor a szöveget nem görögül vésték bele, hanem valami furcsa közel-keleti nyelven.

A nyelvészek mindössze néhány közel-keleti isten és démon nevét tudták megfejteni, akiket az amulett viselőinek megvédésére kértek.

Az aranylemez szövegében egyszerre említik Baált, a zsidó szentírásban a hamis istent, és Jahvét, aki az egyedüli teremtő isten - közölte Korac, hozzáfűzve, hogy ez példa nélküli, olyan, mintha a keresztények egyszerre imádkoznának Krisztushoz és az Antikrisztushoz. Az elhunytak egy korai keresztény szektához tartozhattak - vélte a kutató.

A Római Birodalomban, a mai Egyiptom és Olaszország területén korábban is találtak hasonló átkokat és imádságokat tartalmazó lemezeket, de soha ilyeneket, mint amilyenekre Viminaciumban leltek.

varazsszovegek-szerbia

Az eddig feltárt lamellákon a szimbólumok mellett mindig volt egy görög vagy latin szöveg, amely megmagyarázta, mit kér viselője a másvilági erőktől - mondta el a projektvezető.

A speciális ólomkapszulákba rejtett amulettekre egy családi sírboltban bukkantak a régészek.

A festett falú sírkertben a 3-5. században temetkezhettek, és két évszázadig volt használatban.

Az 1,8 méter mélyen lévő 11 sírban a csontvázak mellett számos ékszert is találtak. Az egykori temető a készülő kostolaci hőerőmű helyén fekszik, az építkezések előtti régészeti vizsgálódások során bukkantak a sírokra.

Mindazonáltal Viminacium területén korábban már több mint 14 ezer sírhelyet ástak ki régészek, így a volt római város körüli térség számít az egykori római birodalom legnagyobb feltárt temetkezési helyének.

Forrás: múlt-kor

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 11341





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet