Rejtélyes sugárzás Európa-szerte: titokban atomrobbantást hajtottak végre Novaja Zemlja szigetén?

2017. február 23., csütörtök




Egyre több pletyka kering egy esetleges titokban levezényelt atomrobbantásról.

Eltitkolt atomkatasztrófa

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy különös, forrás nélküli sugárzás ütötte fel fejét egész Európában. Az egyik, sugárzáshoz mindig erősen kötődő anyag mennyisége ugyanis többszörösére ugrott a légkörben az elmúlt napokban.

Ezt a mérési anomáliát már az egész kontinensen észlelni lehetett. Többek között Németországban, Angliában, Oroszországban is.

Mivel a forrása még mindig nincs meg, és csak találgatások vannak, egye szervek egyre nagyobb aggodalommal figyelik az eseményeket, mások attól tartanak, hogy egy eltitkolt atomkatasztrófa történt valahol.

Már január második hetében egyszer csak megugrott az anyag mértéke. Először a Norvégia északi részében fekvő mérőállomások jeleztek, majd Finnországban, Lengyelországban, Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban is.

Senki sem tudja, mi történhetett, vagy hogy hol, de valami történt. A jód 131-es izotópjának felezési ideje nyolc nap, a szakértők szerint ezért az év elején történhetett valami.

Titkos atomrobbantás?

Korábban több pletyka is felmerült. Az egyik szerint talán egy régebbi atomhulladék került valahogy a felszínre, ami szivárogni kezdett. Erről azonban egyetlen ország sem számolt be, és nem tudnak róla.

Rengeteg a spekuláció, de semmi konkrétum. Az is felmerült már, hogy a Franciaországban található erőmű - ahol nemrég robbanás volt - szivárog már jó ideje. Mindenesetre érdekes egybeesés.

A legújabb pletykák pedig brit napilapokban jelentek meg, és arról szólnak, hogy Novaja Zemlja szigetén titkos atomrobbantást hajtottak végre.

Sokan még most is azt tartják a legesélyesebb forgatókönyvnek, hogy valamiféle nukleáris baleset történhetett, egy katasztrófa, amiről nem tudunk, mert vagy eltitkolták, vagy senki sem vette észre.

Talán az egyik elsüllyedt világháborús roncsból kezdhetett el szivárogni az anyag, ám ebben az esetben a tengereken is érzékelhető lenne a sugárzás, amit egyelőre nem sikerült kimutatni.

A norvégoknál nagy viharok voltak az elmúlt hetekben, és talán ez bolygathatta meg az eltemetett roncsokat, legalábbis van egy ilyen magyarázat is.

Egyelőre nagyon sok a rejtély az eset körül. Talán tényleg egy kísérleti atomrobbantás eredménye lenne? Ha igen, egyelőre nem ismertek a motivációi a kísérlet végrehajtóinak.

Ha pedig ne bombáról van szó, akkor adódik a kérdés: eltusolt Francia nukleáris katasztrófa, vagy egy régi roncsból szivárog valami, valahol a tengeren?

katasztrófa rejtély rejtélyek összeesküvés atomkatasztrófa


Megtekintések száma: 124539





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet