Rejtett szerkezetet találtak egy őskori emlékmű mélyén!

2023. február 24., péntek




A páratlan felfedezés az Avebury-emlékmű kőtömbjeihez kapcsolódik.

Valami bizarr és érdekes dolgot találhattak, de még nem teljesen tiszta, hogy mi lehet - állítják a kutatók, akik a világörökség részét képező struktúra mélyén észleltek valamit.

A Krisztus előtt 3000-ben épült emlékmű három kőgyűrűből áll, ezek közt található Európa legnagyobb kőgyűrűje is, amely 330 méter átmérőjű, és eredetileg száz hatalmas, álló kőtömböt tartalmazhatott.

Az egyik gyűrű vizsgálatakor bukkantak rá valami nagyon szokatlanba, mely nem illett bele az eddigi képbe, amit a struktúráról alkottak.

A Leicesteri Egyetem kutatói ugyanis olyan ősi, eddig azonosítatlan megaliteket mutattak ki, melyek az eredeti kőkörben voltak benne, csak el voltak rejtve.

A szakértők több őskorban elásott követ is feltérképeztek, illetve jó néhány, a 17-18. század során elpusztított megalit eredeti helyét is azonosították. Gillings úgy véli, a különleges négyzetes struktúra a legősibb építmény lehet Aveburynél.

A területet már nagyon régóta tanulmányozzák, és eddig elkerülte mindenki figyelmét ez a struktúra, mely egyfajta szerkezetként is értékelhető egyes régészek szerint.

Eleve furcsa, hogy egy kőkör közepén egy négyzetet találnak, de az még furcsább, hogy nem tudják, miért is van pontosan ott.

Annak idején, 1939-ben már kimutattak hasonló eredményeket, amik feltételezték a most azonosított megalitok egy részét, a világháború kitörése azonban ellehetetlenítette a munka befejezését.

„A megalitkörök jól ismertek abból a korból, amikor Avebury megépült a késő neolitikumban, de az ilyen méretű és összetettségű négyzetes megalitikus elemek rendkívül szokatlanok” - mondták a kutatók.

Arra vonatkozóan egyelőre csak feltételezések vannak, hogy mi is lehetett a négyzet alapú szerkezet, vagyis struktúra a kőkör közepén.

A régészek szerint a négyzetes szerkezet egy újkőkori házat vehetett alapul, amely talán a helyi település egyik első épülete volt. Egy másik elmélet szerint valamiféle szentély lehetett, ahol ősi vallási rituálék voltak megtartva.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek történelem megalitek


Megtekintések száma: 253167





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet