​Rejtett világot fedeztek fel kínai tudósok egy óriási lyuk mélyén

2022. május 23., hétfő
Durva felfedezés járta be a világot.

Nem is egy mese, illetve tudományos fantasztikus film foglalkozott már azzal a témával, hogy rejtett világot fedeztek fel a szereplők. 

A Jégkorszak 3. részében egyenesen dinoszauruszokkal viaskodnak a szereplők, mikor alászállnak egy barlangban létrejött, rejtett világba.

Nos, a dolog nem is olyan elrugaszkodott, mint azt gondolnánk. Igaz, a dínók jelenléte azért sok lenne, de a rejtett világok léteznek.

Egyet éppen most találtak meg a dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen. Itt a karsztos domborzat miatt gyakoriak a víznyelők, és ezek sokszor olyan ökoszisztémákat rejtenek, amikkel a tudósokat is lenyűgözik.

A most felfedezett üreg 192 méteres mélységig hatol le, és benne 40 méteres faóriások nyújtózkodnak a napfény felé. Az üreg több szempontból is igen érdekes lehet. 

Egyrészt sok olyan növény és állatfaj is fellelhető az ilyen területeken, melyekről addig a tudománynak fogalma sem volt.

Másrészt ezek a víznyelők a klímaváltozás és az emberi természetrombolás elől is többé - kevésbé védve vannak. Az árnyékos, buja környezetnek hála a hőség nem végez olyan pusztítás a növényzetben, mint máshol. 

A vízutánpótlás - víznyelő lévén - jobb, és az emberek távolsága miatt a természetrombolás is ismeretlen fogalom az izolált kis ökoszisztémákban. 


Megtekintések száma: 2630

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet