Rendkívüli: ÉLŐLÉNYEK nyomait találta meg a Marson a NASA! Férgek hagyták hátra?

2018. január 7., vasárnap




Soha eddig nem látott képződményekre bukkant a Curiosity.

Hatalmas felfedezésről tájékoztatta a NASA és a tudományos világ a sajtót.

Valami olyasmit találtak ugyanis, mely mindent átírhat azzal kapcsolatban, amit a Marsról, vörös szomszédunkról tudunk.

A tudósok már korábban sejtették és bizonyították, hogy lehetett víz a bolygó felszínén.

Ma már azt is tudjuk egyes korábban elemzett kőzetmintákból, hogy mikororganizmusok, baktériumok is éltek a felszínen, és a felszín alatt.

A most talált nyomok pedig arra utalnak, hogy ennél komplexebb organizmusok is jelen voltak...

A NASA Mars roverje ugyanis egy olyan érdekes fosszíliát talált, mely egy az egyben bizonyíthatja az élőlények jelenlétét a Marson.

Barry DiGregorio, a Buckingham Centre for Astrobiology kutatója a Curiosity legújabb, MAHLI kamerájával készített felvételeit böngészte, amikor ráakadt a különös képződményeket ábrázoló fotóra. Kísértetiesen emlékeztetnek azokra az ordovíciumi nyomfosszíliákra, amiket itt a Földön fényképeztem és tanulmányoztam” – nyilatkozta DiGregorio.

A feltűnő képződmények nagyon kicsik, mindössze 1-2 milliméter szélesek és 5 milliméter hosszúak. Hozzátette: már korábbi, fekete fehér felvételeken is kiszúrták a hosszúkás formákat, ezért is döntöttek úgy, hogy visszamennek a roverrel és készítenek újabb képeket.

Egyelőre lehet kétesélyes is a dolog, azaz biológiai és geológiai eredet ugyanúgy feltételezhető

A Mars Institute and SETI bolygókutatója, Pascal Lee szerint az sem lehetetlen, hogy bioturbáció nyomaira sikerült ráakadni, ezeket üledékben élő, járatokat vájó élőlények hozzák létre.

A bioturbáció leggyakoribb példáját a férgek által vájt járatok jelentik.

Amennyiben ezek feltöltődtek olyan üledékkel, amely idővel fosszilizálódott, majd az erózió révén a felszínre került, hátrahagyhatott kígyózó pálcikákra emlékeztető képződményeket – mondta Lee, aki ugyanakkor figyelmeztetett: ilyen horderejű állítások alátámasztásához jóval több bizonyítékra lenne szükség.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány földönkívüliek mars nasa idegenek marsi élet


Megtekintések száma: 36307





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet