Rendkívüli: eltűnik a Titanic roncsa!

2017. július 27., csütörtök




A világ talán legnagyobb rejtélyével bíró legendás óceánjárója megsemmisül.

A Titanic sokak fantáziáját megmozgatta, köztük a már akkor népszerűnek számító James Cameronét is, aki egy egész estét, igazán vállalható mozifilmet készített a tragédiából.

Mint ismeretes, 1912. április 15-én éjjel süllyedt le az óceán mélyére több órás haláltusa után az addig elsüllyeszthetetlennek hitt óceánjáró.

Ez volt az első, és ironikus módon az utolsó útja a hajónak. Azóta a roncsát folyamatosan vizsgálják, ám úgy tűnik, ezt már nem sokáig tehetik meg.

A roncsnál ugyanis egy különös, vasevő baktériumfajt fedeztek fel, mely módszeresen és igen gyorsan pusztítja a legendás hajó acélszerkezetét. A szakértők szerint alig 100 évünk van vizsgálni a hajót, mielőtt összeomlik, de ez az összeomlás ár akár holnap bekövetkezhet.

Minden azon múlik, meddig bírja a hajó acél és fémteste.

Annak idején a Titanicot felfedező Ballard figyelt fel elsőként azokra a furcsa, rozsdabarna, cseppkőszerű képződményekre is, amelyek fürtökben lógnak le a roncs oldaláról.

Később megállapították, hogy ezek a „cseppkövek” a hajótestet megtámadó vasevő baktériumok termékei.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a végzetesen meggyengült roncs legkésőbb 2022 és 2030 között teljesen összeomlik. Ekkor még vizsgálható lesz a hajó, de 100 éven belül szó szerint csak egy hatalmas rozsdafolt lesz majd a helyén.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes titanic


Megtekintések száma: 328645





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet