Rendkívüli felfedezés: a kávé védhet több rettegett betegségtől is!

2023. augusztus 7., hétfő
Elképesztő hatása van az emberi szervezetre!

A torontói Krembil Agykutató Intézet kutatói szerint a kávénak több jótékony hatása van, minthogy az embert reggel felébreszti és energiával tölti fel vagy segít a koncentrálásban. 

„A kávézás a jelek szerint valamilyen összefüggésben van azzal, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata” 

– idézi az MTI Donald Weavert, az intézet társigazgatóját.

Azt vizsgálták, hogy mi ennek a magyarázta, a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő kognitív hanyatlásra. A csoport három különböző típusú kávét vizsgált: világos pörkölésűt, sötét pörkölésűt és koffeinmentes sötét pörkölésűt.

Mint kiderült, a koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos potenciálja volt, tehát már korán kiderült, hogy nem a koffein az az összetevő, ami védelmet nyújthat. 

A koffein helyett a pörkölés közben képződő fenil-indén molekuláknak van jelentősége, ez az egyetlen, amely az Alzheimernél és a Parkinsonnál megjelenő fehérjefragmensek, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását is gátolja.

Mivel ezek a molekulák a pörkölésnél keletkeznek, minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik, a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabb pörkölésűnél. Weaver azt is kiemelte, hogy egy természetes vegyület fejti ki ezt a hatást, és nem szintetikus:

Az anyatermészet sokkal jobb vegyész, mint mi, és képes előállítani ezeket a vegyületeket. 

Ha szükség van egy összetett vegyületre, jobb ha egy növényben neveljük, aztán betakarítjuk, megdaráljuk és elkészítjük, mintha megpróbáljuk előállítani.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket. 

Hangsúlyozta: kutatásuk ugyan kimutatta, hogy van olyan összetevője a kávénak, amely hatékony lehet a kognitív hanyatlás gátlásában, de ez nem jelenti azt, hogy a kávéval kezelni lehetne a betegségeket.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: index.hu

tudomány egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 44082

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet