Rendkívüli felfedezés: ép mamut DNS-t nyertek ki egy ősi csontmaradványból! Klónozható egyed hozható létre!

2021. január 19., kedd




10 ezer éve kihalt faj génjeire találtak rá!

Gyapjas mamut DNS-ét mutatták ki brit kutatók elefántcsontból készült csecsebecsékben, amelyek Kambodzsából származnak.

A 10 ezer éve kihalt faj génjei megléte a kambodzsai tárgyakban meglepte a vizsgálatot végző WildGenes természetvédelmi szervezetet, mivel már az első tesztek kimutatták a létezését és különösen szokatlan egy olyan trópusi ország termékeiben, mint Kambodzsa.

A WildGenes az elefántcsontból készült tárgyak DNS-vizsgálatával igyekszik feltérképezni a csempészáru származását, hogy megkönnyítse a fellépést az elefántagyarral folytatott illegális kereskedelem ellen.

A szervezet a skóciai Edinburgh állatkertjének laboratóriumába küldte vizsgálatra a Kambodzsában begyűjtött elefántcsonttárgyakat.

A civil szervezet szakértői egyelőre nem tudják megmondani, hogy a mamut-DNS felfedezéséből milyen következtetésekre lehet jutni az elefántok védelmét illetően.

A WildGenes célja létrehozni Phnompenben egy genetikai kutatólaboratóriumot a tiltott termékek származási helyének megállapítása céljából. 

Úgy vélik, ennek ismeretében hatékonyabb lehet a küzdelem az elefántcsont-kereskedelem ellen

Alex Ball, a szervezet programigazgatója szerint a világon évente 30 ezer elefántot ölnek meg az agyarukért, és Kambodzsa az egyik olyan hely, ahol növekvőben van az elefántcsonttal folytatott tiltott üzletelés.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes dns felfedezés őslények rendkívüli


Megtekintések száma: 53436





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet