Rendkívüli felfedezés: földönkívüli eredetű a sivatagi gyémánt!

2018. május 17., csütörtök




Erre a következtetésre jutottak az évekkel ezelőtt megtalált darab vizsgálata után. Óriási felfedezés lehet!

Ha ezt a felfedezést a kutatók még jobban megerősítik, akkor alapjában véve egy hatalmas felfedezésről beszélhetünk.

Könnyen lehet, hogy a sivatagi gyémánt valójában földönkívüli eredetű.

Még 2008 őszén érkezett el hozzánk egy messzi látogató, amelynek apró darabjai Szudán, pontosabban a Núbiai-sivatag felett szóródtak szét és értek a felszínre. 

Az Almahata Sitta névre keresztelt meteorit maradványainak részletes vizsgálata után a kutatók úgy vélik, hogy az eredeti darab egy ősi bolygó részét képezhette a Naprendszerben.

Svájci és francia szakemberekből álló csapat dolgozott hosszú időn keresztül a leleteken, az eredményeket pedig most tették közzé egy új tanulmány részeként. 

Véleményük szerint a darabok belsejében olyan kristályok találhatók, amelyek régmúlt idők lenyomatát hordozzák magukban, így hasonló módon használhatjuk fel őket, mint a a Földről eredő példányokat, amelyek a bolygó belső szerkezetének összetételéről árulkodnak.

A meteorit egykoron egy, a Hold és a Mars mérete közötti protobolygóból szakadhatott ki, amely a Naprendszer életének korai szakaszában hatalmas ütközések révén megsemmisült, ma pedig már emiatt nem megtalálható.

A szóban forgó példányban gyémánt és grafit formájában vannak jelen a szén nagy koncentrációi, az említett kristályok pedig különösen nagy nyomás alatt formálódhattak. 

Az eredeti bolygó nem volt egyedülálló példány a Naprendszerben, 4,55 milliárd évvel ezelőtt ugyanis több (akár több tíz) hasonló égitest lehetett itt jelen, amelyek azután egymásnak ütközve a ma meglévő bolygók alapjait képezhették. 

A Naprendszer születését követő korai, nagyjából 10 millió éves időszakról van itt szó, amelybe tehát ezen maradványokon keresztül pillanthatunk be.

Eddig ezen protobolygók létezésére csak számítógépes modellek alapján következtethettünk, a mostani tanulmány azonban arra mutat rá, hogy akár konkrét bizonyítékok is létezhetnek...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 14199





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet