Rendkívüli: idegen élet lehet az univerzum távoli égitesteinek légkörében!

2017. november 19., vasárnap




Egy új kutatás olyan dolgokra világít rá, mely újraértelmezhet mindent, amit az univerzumról és az életről tudtunk.

Egyes becslések szerint a barna törpék atmoszférájának bizonyos összetevői és hőmérséklete hasonló lehet a Földi viszonyokhoz, így akár csillagszerű égitestek felső rétegében is élhetnek idegenek. Az egyik nemrég felfedett barna törpén ráadásul vízpárából álló felhőket találtak.

A barna törpékkel kapcsolatban az utóbbi 5 évben rengeteget gyarapodott az emberiség tudományos ismerete.

Ezek némileg hasonlítanak a vörös törpékre. A vörös törpék eredetileg ugyanolyan csillagok voltak, mint a mi napunk. Sőt, a mi napunk is át fog változni majd egyszer egy vörös törpecsillaggá, sok-sok milliárd év múlva.

A barna törpe azonban egy kicsit más tészta, ráadásul azt beszélik újabban róla tudományos körökben, hogy élet lehet ezeken a típusú égitesteken.

De hogyan, és miért is alakulnak ki? Az még ma sem tisztázott teljesen, de többféle elmélet létezik kialakulásukra. A legvalószínűbb elmélet szerint egy gázfelhőből, a csillagokkal megegyező folyamat során jönnek létre, azzal az egyedüli különbséggel, hogy a létrejövő égitest tömege nem elegendő a hidrogénfúzióhoz.

Gyakorlatilag olyanok, mintha csillagok is lennének, meg nem is. A felszínen magas a hőmérséklet, ugyanakkor az atmoszférájukban már pont megfelelő arra, hogy akár az élet is jelen lehessen benne.

A NASA már régóta gyanakvással figyeli és elemzi ezeket az égitesteket, ugyanis a légkörük feltételezett összetevői nagyon hasonlóak lehetnek a Földéhez, vagyis elviekben létezhet élet a barna törpék atmoszférájában.

Mivel az infravörös fényességmérések több esetben egy adott barna törpénél a forgással nem összeegyeztethető ingadozásokat mutatnak, így arra lehet következtetni, hogy légkörük áteresztése e hullámhosszokon nem homogén, ez pedig a Jupiternél megfigyelhető felhőzetre utal.

Egyes vakmerőbben gondolkodó szakemberek már évtizedek óta felvetették azt, hogy egyes idegen civilizációk számára nem feltétlenül szükséges az, hogy egy bolygónak, egy élettérnek szilárd közegei legyenek.

Mi mivel a Földön éltünk fejlődtünk, és nőttünk fel, nem tudjuk elképzelni az életet egy gázokból álló bolygón, mint például a Jupiter.

Pedig a feltételezés szerint tele lehet rengeteg barna törpe atmoszférája lebegő paneleken, és apró, szigetszerű kolóniákon élő idegen életformákkal.

Rengeteg különféle mikroba is élhet a levegőben, a Föld külső atmoszférájában is találtak már olyan élő organizmusokat, melyek egyértelműen az űrből származnak, mégis élnek, és biológiailag tevékenykednek.

Az egyik barna törpén vízpárából álló felhők vannak

A 2013 márciusában felfedezett, WISE 0855-0714 néven futó barna törpe felszíni megfigyelései során a kutatók nemrég azt az óriási felfedezést ették, miszerint az égitest „felszínét” vízpárából álló felhők borítják.

Az égitestet már 3 éve megfigyelés alatt tartják, és elemzik és alig 7 fényévnyire van tőlünk. Vagyis fénysebességgel haladva 7 évig tartana elérnünk az égitestet.

Bár a WISE 0855-0714 atmoszférája igen veszélyes, mert túl mélyre süllyedve elevenen égnénk el, túl magasan pedig megfagynánk, található egy középső réteg, ahol a Földi légkörhöz hasonló körülmények uralkodhatnak.

Szén, hidrogén, nitrogén, oxigén: csupán néhány összetevő, melyek a barna törpén is megtalálhatóak, és a Földiben is, ráadásul az élet elengedhetetlen alapvető építőkövei.

Az elkövetkező időszakban majd oxigén, és metán, és egyéb, biológiai folyamatokhoz, és élőlényekre, mikrobákra utaló jelek után fognak kutatni a WISE 0855-0714 légkörében.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat univerzum világegyetem élet


Megtekintések száma: 79700





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet