Rendkívüli leletek: bébidínók maradványait találták meg Ausztráliában

2019. december 22., vasárnap




Most először tártak fel bébidinoszauruszokhoz tartozó csontokat Ausztráliában, melyek közül több annyira apró volt, hogy vélhetően még a tojásban elpusztult állathoz tartozhattak 

– írja a Phys.org.

A csontokat Victoria állam déli partjainál, illetve az Új-Dél-Walesben található Lighting Ridge városa mellett találták meg a kutatók. 

A leletek valószínűleg kistestű ornithopodákhoz, vagyis főként két lábon járó, növényevő dinoszauruszokhoz tartozhattak, hasonlóan a Lightning Ridge-nél nemrég felfedezett Weewarrasaurushoz. 

Ezek az állatok kifejlett állapotukban durván 20 kilót nyomhattak, a most megtalált bébidinók viszont csupán 200 grammosak voltak, mikor elpusztultak.

A kutatók ugyan tojásokat nem találtak, azonban a csontok "évgyűrűi" segítségével sikerült megállapítani a korukat.

A két legkisebb állat annyira apró lehetett, hogy ez a módszer sem működött, azokban az esetekben a csontok méretét hasonlították össze más dinócsontokéval. 

Ez alapján magabiztosan kijelenthető, hogy nagyon korai életszakaszban lehettek, vagy a kikelés előtt, vagy nagyjából annak időpontjában.

A felfedezés azért lehet fontos, mert az ilyen kicsi csontok ritkán maradtak fenn fosszíliaként, így ez az első alkalom, hogy a kutatók betekintést nyerhettek abba, hogy Ausztráliában pontosan hol szaporodtak ezek az állatok.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes durva dínók


Megtekintések száma: 56884





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet