Rendkívüli: lenyelhető tű forradalmasíthatja az orvostudományt!

2019. március 4., hétfő




 Az MIT kutatóinak nemrég publikált innovatív megoldása egy nap kiválthatja az injekciókat: apró, lenyelhető eszköz ez, ami automatikusan belövelli az inzulint a gyomorfalba.

Robert Langer és Giovanni Traverso a Science c. lapban mutatják be a gyógyszer bejuttatását megkönnyítő, általuk kifejlesztett SOMA nevű eszközt (a rövidítés az eszköz angol nevének - önmagát tájoló, mm méretű applikátor – kezdő betűiből áll össze).

A SOMA-t eddig még csak állatokon próbálták ki. Akkora, mint egy gyógyszerkapszula, rozsdamentes acélból és más lebomló anyagokból készül. Van benne egy inzulint tartalmazó rugós tű. 

A súlya és a formája olyan, hogy mindig úgy áll be, ahogy kell – mint egy kejfeljancsi – és a nyílása mindig a cél felé kerül (vagyis a gyomorfal felé). 

Sertésekben mindig be is állt úgy, hogy amikor a a gyomorban levő folyadék aktiválta a tűt tartó rugót, a tű behatolt a gyomorfalba és kiengedte az inzulint. A SOMA-t lenyelő három sertés vér-inzulin szintje hasonló lett, mint az injekcióval kezelteké.

Langer és Traverso szerint több állaton kell még tesztelni a dolgot, de úgy vélik, pár év múlva a technológia képes lehet különböző gyógyszereknek emberbe történő bejuttatására. 

Azt mondják, a betegek nem szeretik tűvel szurkálni magukat, és felmérések szerint a kényelmetlenség érzése és a félelem miatt a cukorbetegek kezelése átlagosan 7-8 éves késéssel kezdődik meg. 

„Más betegségek kezelésében is óriási az eszköz potenciálja” mondta Traverso.

Az eszközt a természet inspirálta, mégpedig a leopárdteknős, amely az egyedi, magas, kupolás páncélja révén képes visszafordulni, ha a hátára esik. 

A SOMA-t úgy tervezték, hogy akkor is megfelelő helyre kerül az injekció, ha az állat mozogni kezd, miután lenyelte. Az viszont fontos, hogy a gyomor üres legyen; nehezebb a gyomor falára való tapadás, ha van valami a gyomorban.

A SOMA kiürül, miután teljesítette a feladatát. Eddig több mint egy tucat sertés nyelte le az eszközt, Langer és Traverso azonban nem tapasztalt semmi káros mellékhatást.

Több állaton, majmokon, kutyákon akarják tesztelni az eszköz hatékonyságát.

A technológiát a Novo Nordisk gyógyszercéggel való együttműködésben fejlesztették tovább.

Ha az eredmények az eddigiekhez hasonlóan jók lesznek, akkor potenciálisan - injekció vagy infúzió helyett - nagyon sokféle gyógyszer bejuttatására lehet majd használni az eszközt, pl. a kemoterápiában, sőt a génterápiában is, DNS vagy ribonukleinsav bejuttatására.

„Eljön az az idő, amikor ezzel az eszközzel juttatnak fehérjét a szervezetbe” mondta Langer.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technika egészség életmód


Megtekintések száma: 40560





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet