Rendkívüli: megjött hír Klein Dávidról!

2017. május 26., péntek




Újra jelentkezett, hogy sikerült-e történelmet írnia.

A Magyar Everest Expedíció 2017 keretében indult el, és tudta, hogy nagy dologra vállalkozik, de tapasztalata és erőnléte azt súgta neki, hogy sikerülni fog.

Folyamatosan jól vette az akadályokat, és a hihetetlen hideg, az időjárás viszontagságai, és az oxigén hiány ellenére.

Kedden érte el a 6500 méreten fekvő tábort. Suhajda Szilárd bajtársa ekkor sajnos rosszul lett éjszaka, így egyedül folytatta útját másnap.

Szerdán elérte a hármas tábort, majd Csütörtökön a négyes tábort is, viszonylag jó állapotban.

Ez a tábor már a halálzónában, nyolcezer méteres magasságban van, ahol a normál, tengerszinten élő ember számára megszokott oxigénmennyiségnek csak a negyede áll a mászó rendelkezésére.

Ez pedig végzetes következményekkel járhatott volna, és járt is már a történelem során rengeteg hegymászó számára. A mi hazánk ifjú hegymászója azonban nem adta fel, és megkísérelte a csúcsot, amit sajnálatos módon végül nem sikerült elérnie.

Nagyon erős volt a szél, így 8115 méteres magasságban visszafordult. Ennek ellenére hatalmas teljesítményt tett le az asztalra!

A Mount Everest a világtörténelem kezdete óta rengeteg hegymászó álma. Az emberek valahogy mindig is meg akarták hódítani a legmagasabb csúcsot.

A Mount Everest 8848 m magas - 2010-es nepáli mérés szerint, más mérések során 8840 és 8850 m közötti magasságot állapítottak meg -, és évente kb. 4 milliméterrel nő.

Tehát mindig folyamatosan egyre magasabb lesz. A serpák hiedelemvilágában az istenként imádott hegy neve „Csomolungma”, ami annyit tesz: a „világ anyja”.

Nem véletlen, hogy a nagy asszonyt már rengetegen próbálták elcsábítani, de nagyon sokak a halálukat lelték ebben a haláltáncban. A legmagasabb csúcs ugyanis nem adja könnyen magát.

De ki volt az első férfi, aki megmászta a nagy magasságokat, és ráállt a világ tetejére? 1978-ban történt meg hogy először jutott fel ember a legtetejére. Reinhold Messner stood és Peter Habeler ezzel történelmet írt, és először mászta meg ember oxigénpalack nélkül a Mount Everestet.

A nők közül elsőként 1975. május 16-án Tabei Dzsunko japán hegymászónő jutott fel a Csomolungma/Mount Everest csúcsára.

Most pedig első magyarként a nyomdokaikba szeretett volna lépni Klein Dávid, akinek a teljesítménye még valószínűleg nagyon hosszú ideig felülmúlhatatlan lesz még így is, hogy nem sikerült neki.

Bár nem érte el a világ tetejét, hihetetlen, amit letett az asztalra, és az egész ország büszke lehet rá. Mi azok vagyunk!

érdekes hihetetlen érdekesség magyarország magyar


Megtekintések száma: 37216





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet