​Riasztás van ónos eső, havazás és szél miatt is, szerda este tör be a hidegfront

2021. február 10., szerda




Az Észak-Dunántúlon éjfélig többnyire maximum 5 centiméter, intenzív hózáporokban helyenként ennél több friss hó is hullhat.

Szerdán túlnyomóan borult lesz az ég, és ismét szinte országszerte valószínű csapadék. Döntően esőre kell számítani, de főleg a reggeli, délelőtti órákban az északi megyékben átmenetileg ónos eső is előfordulhat helyenként. Emellett az északnyugati tájakon és az Északi-középhegységben havas eső, hó is eshet, majd napközben ezeken a részeken is esőre vált a halmazállapot – írja az OMSZ előrejelzése.

Estétől azonban a Dunántúl északnyugati részein a beáramló hideg levegő hatására ismét havas esőre, majd hóra kell számítani. Délutánig a délkeleti szelet élénk lökések kísérhetik, majd késő délutántól a Dunántúlon mind nagyobb területen fordul északira, északnyugatira a szél, amely estétől egyre nagyobb területen viharossá is fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északi felén 0 és +6, a déli megyékben 7 és 11 fok között alakul. Késő este -4 és +7 fok várható, de északnyugat felől gyorsan csökken a hőmérséklet.

Ónos eső, havazás, hófúvás és szél veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A hidegfront szerda este érkezik.

Ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a havazás és a hófúvás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Erős szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében figyelmeztetnek.

Szerda reggel délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon melegfronti csapadékzónája érkezik, amelyből az ország nagyobb részén eső várható. Észak-Dunántúlon reggel, délelőtt átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék (ónos eső, havas eső) is hullhat, ezt eső vált majd fel.


Megtekintések száma: 3546





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet