Riasztó: felfedeztek egy gént, mely egyeseknél hirtelen halált okoz!

2017. március 20., hétfő
A CDH2 azonnali szívmegállás,t szívelégtelenséget képes előidézni.

Lehet, hogy a szakemberek megfejtették a főleg sportolókra jellemző hirtelen halál okát, eredetét. Ráadásul ez a kórkép egy génhez nyúlik vissza, mely felelőssé tehető azokért a hirtelen szívleállásokért, szívelégtelenségekért, melyeket az elmúlt években tapasztalni lehetett sok tragikus eset kapcsán.

Nemrég, Milan Vigor fallabda játékos hirtelen összeesett játék közben márciusban, majd meghalt a pályán. Sajnos nem ez az egyetlen egyedi eset, és bizonyára te is hallottál már mostanában olyan esetekről, amikor focisták zuhantak holtan össze a pályán, vagy atléták kaptam infarktust edzés közben.

Már egy ideje beszélik a magas szinten sportot űzők, hogy talán fokozottabban veszélynek vannak kitéve, ellentmondásos módon pont amiatt, mert túlságosan fittek.

Pontosabban persze nem ez a baj, hanem az, hogy van egy rejtélyes folyamat, vagy valami a szervezetben, ami sorra „gyilkolja” a sportolókat.

Évek óta zajlanak a kutatások, mert az esetek megszaporodtak, és nagyon hosszú időn át nem lehetett tudni, hogy mi lehet a titok nyitja.

nemrégiben azonban egy kutatócsoport llt elő azzal, hogy egy CDH2 nevű gén a felelős a hirtelen halálozásokért.

A Dél-Afrikában dolgozó, és ott elemzéseket és kísérleteket végző szakemberek szerint ez a gén egyértelműen felelőssé tehető a sportolók haláláért, ugyanis mindenkiben megtalálták sokkal magasabb számban, akik meghaltak.

Bár a gént sportológyilkos génként is elkezdték hívni, valójában sok emberben megvan, és a puszta jelenléte nem jelent még önmagában bajt, csak ha nagymértékű a jelenlét.

Akkor van baj, ha ilyen génekkel rendelkező emberekben megerőltetik magukat, ugyanis ezek hirtelen szívleállást okozhatnak.

Azonban bizonyos esetekben a sportot nem végző emberek is ki vannak téve ennek a veszélynek.

A szakemberek most azt remélik, hogy ennek a génnek a mesterséges mutációjával ki tudnak egy olyan génváltozatot fejleszteni, mely nem előidézi, hanem megakadályozza a hirtelen halálozást.

egészség orvostudomány egészség megelőzés


Megtekintések száma: 12722

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet