Riasztó számok: egyre fiatalabb korban alakulnak ki a vesekövek

2016. november 7., hétfő




Az elmúlt 20 évben 10-15%-kal nőtt a veseköves megbetegedések aránya, főként a fiatalok körében. Mi okozhatja a növekvő tendenciát, és mit lehet ellene tenni?

Világszerte egyre nagyobb a vesekő előfordulási aránya. Ami még aggasztóbb, hogy ezen megbetegedések legnagyobb mértékben a fiatalkorúaknál nőttek meg.

Fájdalmas betegség

A vesekő kialakulása ugyanis egyre inkább kezd kitolódni már egészen fiatal korra is.

A rendkívüli fájdalmakkal járó rendellenesség során apró kalcium-oxalát kristályok keletkeznek melyek eleinte mikor még kicsik, nem mozognak és nem képesek tüneteket okozni, csak mikor már kellő méretűvé híztak.

A tudomány egyébként mára már 25-30 fajta, és összetételű vesekövet ismer. Ma már szinte népbetegségnek számít, a bolygó lakosságának 3-4%-a szenved benne.

Egyre gyakoribb az előfordulása

Az utóbbi években alaposan megnőtt a vesekövesség előfordulási aránya, és egyre fiatalabb embereket érint. Egyes esetekben már az sem ritka, hogy a vesekő már csecsemőkorban kezd kialakulni.

A világtörténelem eddigi legfiatalabb veseköves betege mindössze 5 hónapos volt, de idehaza is kezeltek olyan csecsemőt, mely 10 hónaposan vesekővel küzdött

De a diabétesz, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi problémák –, amelyek kialakulása is egyre fiatalabb korra tolódik

Az elmúlt 20 évben pedig 10-15%-kal nőtt a vesekővel rendelkező beteg páciensek aránya, melyek egy jó része fiatal.

Az orvosok a konkrét okokat nem tudják bemérni, így igazi rejtély, hogy miért nő folyamatosan a megbetegedések száma, csupán sejtéseink vannak az okokra vonatkozóan.

Rejtély, mi okozza

A legtöbb esetben visszavezethető volt bizonyos dolgokra a vesekő, de sok estet ismerünk ellenben, ahol nem volt egyértelműen meghatározható, hogy pontosan mi okozta a vesekő kialakulását a szervezetben.

Az általános nézet szerint a vesekő azért alakul ki, mert az étkezés során valamelyik anyagból a vese olyan sokat választ ki, hogy vizeletbeli mennyisége meghaladja az oldhatósági szintet.

Ilyenkor a szervezetünkben – főleg a húgycsövekben – alakulnak ki nagyon fájdalmas, szúrós kristályok.

Akadt már olyan vadabb teória is, miszerint a vesekövességet egy különleges vírus okozza, mely legyengíti a vesét, és ily módon hoz étre a szervezet különböző kristályokat.

A túlsózott félkész és gyorséttermi ételek és nassolnivalók, a mozgásszegény életvitel, a túlsúly és a szükségesnél kevesebb folyadékbevitel egyaránt vesekövet okozhatnak, együttes előfordulásuk pedig kifejezett veszélyt jelent a vesekőképződés szempontjából.

Ez talán a legközelebbi elmélet, mely magyarázhatja a vesekő kialakulását. Fontos, hogy ne együnk olyan ételeket, melyekben több a méreganyag, mint a vitamin, vagy tápanyag.

Azonban szerencsére ma már a vesekő kezelése nem csak műtétileg kivitelezhető, köszönhetően egy új felfedezésnek, miszerint a gyümölcskivonat képes oldani a vesekövek egyes típusait.

egészség betegség betegségek


Megtekintések száma: 182267





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet