Ritka arany amulettet találtak

2016. december 10., szombat




Egy kincsvadász bukkant a több mint 1500 éves arany amulettre, mely a maga nemében nagyon különleges.

Carsten Helm volt az a szerencsés kincsvadász, aki 10 és 12 fiaival rábukkant a páratlan leletre Lolland szigetén találták meg. Egy arany nyakéket is találtak, vagyis egy olyan érmét, amelyet a germánok hordtak a vaskorszakban.

A Lolland-Falster Múzeum szakemberei szerint az amulett a skandináv istent Odint ábrázolja. Azért gondolják ezt, mert találtak már hasonló alakot ábrázoló medálokat, amelyeken még felirat is volt és Odint valamelyik nevén emlegették.

Az bizonyos ma már a történészek előtt, hogy Odinnak számtalan elnevezése ismert volt. Emlegették többek között úgy, mint a Mindenek Atyja, Félszemű, vagy lángoló szemű.

Hasonló amuletteket már találtak ugyan korábban, de ez a lelet a hírek szerint tényleg teljesen egyedülálló Odin amulett lehet. Az arany ékszer nem csak nagyon értékes, hanem páratlan darab.

Odinnak egyébként a kutatások szerint legalább 170 különféle neve volt, ezért kezdetben nehéz volt feltárni ezt a különös viszonyrendszert, és rájönni, hogy ez a 170 név pontosan egyazon személyt takarta a skandinávoknál.

Lolland szigetén eddig csak három ilyen leletről tudnak, az utolsóra 1906-ban bukkantak. Észak-Európában eddig ezer ilyen érme került elő.

Carsten Helm és fiai még találtak egy aranyfüggőt és egy nyaklánc néhány darabját. A tárgyakat Maribo County Museumban állítják majd ki.

Odinról számtalan különleges legenda és elbeszélés kering, az egyik leghíresebb történelmi alak volt a skandinávoknál. A skandináv mitológiában Odin, Thor és Loki – nem, nem a Bosszúállók Lokija - szerepelnek a leggyakrabban.

érdekes érdekesség történelem kincs kincsek


Megtekintések száma: 48503





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet