Rontás Hawaii-on: Pele átka kísérti a helyieket?

2016. november 11., péntek




Pele, a hawaii vulkánok istennője mindenkit megátkoz, aki lávakövet visz el a szigetről. Szörnyű szerencsétlenség ezen emberek sorsa. Az átkot már évszázadok óta ismerik, de eredete a homályba vész.

Különös átok lengi be Hawaii szigetét. Az emberek ezt a helyek leginkább a nyaralással és a jóléttel,a szabadsággal azonosítják, és csak kevesen tudnak arról, hogy egy komoly, több élvszázados átok sújtja a szigetet.

Egy olyan átok, amit sokan komolyan vesznek a környéken, és melynek elbeszélése szájról-szájra terjed a népek között több emberöltő óta.

De miről van szó? Pele gonosz legendájáról, mely eleinte mendemondaként volt jelen a helyiek folklórban, majd később egyre komolyabban kezdték venni az emberek.

Pele nem volt más, mint a hawaii vulkánok istennője. Egy mélyen tisztelt isteni alak, akinek a helyiek alázattal tartoztak. Azt tartották róla, hogy ő felel életért és halálért a szigeten, mely kicsit sem volt régen sem mentes a folyamatos vulkáni tevékenységektől.

Hihetetlen, de az átok eredete a mai napig nem ismert. Az átok egyébként úgy szól, hogy aki egyetlen lávakövet is elvisz a szigetről, azt óriási balszerencse fogja sújtani.

Az írott feljegyzések és emlékek nem tesznek tanúbizonyságot konkrét esetekről ugyan, de a helyiek számtalan példát tudnak felsorolni valóban bekövetkezett balszerencsére.

Sokak elmondása szerint akik távoztak ilyen kövekkel a szigetről, azoknak később soha nem lehetett gyerekük, vagy egyes családtagjaik váratlanul elhunytak, és sorozatos balszerencse kísérte végig az életüket.

Az őslakosok úgy tartják, hogy ha megfelelő rituálék nélkül viszik el a szigetek természeti kincseit, akkor az tiszteletlenségnek számít, de ha a megfelelő rituálékat végrehajtják, akkor az átok megszűnik.

Pele átka persze nem bizonyítható, olyan ez, mint a fekete macska vagy más „városi” legendák.

Azonban az utóbbi években számtalan turista tulajdonította ennek az átoknak azt, hogy balszerencse érte. Az elmúlt időszakban valóban sokan voltak olyanok, akiket saját bevallásuk szerint ezek a szigetről elhozott lávakövek sodortak bajba.

A postai dolgozók néha olyan sok követ és homokot kapnak, hogy nem tudják garantálni, mindet vissza tudják juttatni a partra. Sokszor csak a postai parkolóig jutnak ezek a küldemények. Ugyanis az emberek elkezdték visszaküldeni ezeket a köveket, ennek már évek óta nagy hagyománya van, ugyanis sokan félnek az átoktól.

Hogy az átok pontosan honnan ered, és valóban létezik-e, azt senki sem tudja. A helyiek ugyan hisznek benne, de amikor a visszaküldött köveket látják, sokszor csak sejtelmesen elmosolyodnak.

Pele legendája így tovább él, és az átok, mellyel mindenkit sújt, aki eltulajdonítja szeretett láva köveit.

rejtély rejtélyek történelem átok átkok


Megtekintések száma: 49866





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet