San Francisco színes tavaitól el fog állni a lélegzeted

2017. március 3., péntek




Az emberi tevékenység, és a természet elképesztően színes világot hozott össze.

Ha még nem láttál igazán színes vidéket, akkor érdemes megnézned a San Franciscoban található mindenféle színekben pompázó tavakról készült zseniális képeket.

A természet csodáinak tekinthetők, azonban nem teljesen a természet művei, ugyanakkor természetes folyamtokra is szükség volt a létrejöttükhöz.

Az emberi tevékenység ugyanis alaposan kivette a szerepét belőle. Arról van szó, hogy az öbölben, ahol ezek a tavak találhatóak, hatalmas sólepárló tavakat hoztak annak idején létre. Ezek kezdtek el idővel a szivárvány csaknem minden színében pompázni.

Egy valóban színes, már-már mesésnek ható vidék alakult ki ezáltal. Ezek a tavak hatalmas kiterjedésűek, és bár nem mélyek, hanem inkább sekélyek, megindult bennük egy természetes párolgási folyamat.

Így állítanak elő sót. A folyamat egyszerű: egy-egy tóban mintegy öt évig van a víz, majd a következő fázis során egy másik tóba szivattyúzzák át, míg végül csak az 5-8 centiméternyi tömény sóréteg marad.

Mivel minden szinten más-más élőlények, piciny, mikroszkopikus organizmusok élnek, melyek kifejezetten a sós közeget szeretik, ezek olyan változásokat okoznak a vízben, mely miatt a tavak különböző árnyalatokat kezdenek felvenni, melyek idővel változnak is.

Rengeteg színárnyalat található itt. A kéktől kezdve a zöldön át a vörösig. Attól függ maga a tó színe, hogy a só éppen milyen koncentrációban van benne az adott vízben.

A legalacsonyabb szinten az algák festik zöldre a vizet, majd mikor már más organizmusok is megjelennek, a tó színe sárgás lesz.

A legsósabb vizű tavakban a halobaktériumok tanyáznak milliárd számra. Mindezek mellett a sós vízi garnélarákok is előszeretettel megélnek a közegben, ezért ők is tonnaszámra vannak jelen benne, amitől az egész tó bíborvörös színben pompázik.

A tavak ugyan mesterségesen lettek kialakítva, és az emberi tevékenység által, mégis igen gazdag természetes ökoszisztéma alakult ki bennük. Nem csak a vizek vannak tele élőlényekkel, és különféle sót szerető baktériumokkal, hanem a partok is.

Rengeteg vízimadár látogatja ugyanis a tavak partját, és egy valóságos ökoszisztéma alakult szép lassan ki a területen.

Évről-évre egyre magasabb minőségű sót sikerül előállítani a területen, melyre nem csak a helyiek, és az ott dolgozók, hanem az egész világ büszke lehet. Bár a hely látogatása nem egyszerű, hiszen egy só lepárló vidékről van szó, megfelelő kapcsolatokkal, vagy a tulajdonosokkal való kapcsolatfelvétel után van esélyünk arra, hogy testközelből csodáljuk meg ezeket a színes-mázos tavakat.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség hihetetlen helyek


Megtekintések száma: 20568





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet