Sir Anthony Hopkins arról, hogy miként vált ateistából hívővé

2018. október 22., hétfő




A 2018-as LEAP konferencián Sir Anthony Hopkins ismét beszélt arról, hogy miként vált hírhedt ateistából és alkoholistából hívővé.

1975-ben az Anonim Alkoholisták egyik összejövetelén egy hölgy megkérdezte tőle, hogy „miért nem bízza magát egyszerűen Istenre?”

A kérdés nem hagyta nyugodni, és eldöntötte, hogy a választ elsősorban saját lelkében kell keresnie. Az őszinte tükörbenézés azonnali eredménnyel járt: az alkohol utáni kielégíthetetlen vágya azonnal megszűnt.

2014-ben a Noé című filmben vállalt matuzsálemi szerepe kapcsán is megkérdezték kereséséről. Akkor azt nyilatkozta, hogy az idő előrehaladtával hite egyre erősödik.

„Ahogy öregszem minden nap érzem, hogy mindez egy csoda… A szívem ver, a tüdőm lélegzik és ez hihetetlen, egy hihetetlen jelenség.”

2011-ben arról beszélt, hogy alkoholfüggősége olyan volt, mint egy démon:

„Robogtam a pusztulás felé. Mintha egy démon szállt volna meg… egy olyan függőség, amitől nem tudtam megszabadulni. Millióan vannak így ezzel, én viszont egy kis segítségért kiáltottam és puff, ennyi volt az egész. Vége.”

Majd ugyanebben az évben egy interjúban azzal egészítette ki keresésének történetét, hogy elmondta, nem tudott többé ateistaként élni:

„Olyan volt, mint egy ablakok nélküli zárt cella.

Borzalmas így élni, nem igaz? Mégis sokan élnek így. Látjuk őket a tévében is. Okos emberek, akik azt állítják, hogy biztosra tudják, Istenben vagy a vallásban hinni őrültség.

Én nem tudtam ezzel a bizonyossággal élni és elgondolkozom azon, hogy ők vajon miért tiltakoznak [a hit ellen] olyan hangosan? Mitől olyan biztosak abban, hogy nincs valami több ennél? Hogyan cáfolhatnám az előttem járó nagy filozófusok és mártírok hitét?”

Sir Anthony bizonyságáról nekem azonnal a Rómabeliekhez írt levél első fejezete jutott eszembe, ahol Pál emlékeztet, a teremtés csodájából minden ember bizonyságot nyerhet Isten léte felől, hiszen „a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik,” és ráadásul Anthony Hopkins nem menthetetlen, mert mindezt felismerte már.

Érdekes lesz látni, hogy keresése milyen irányt vesz, főleg ha figyelembe vesszük, hogy következő filmjében XVI. Benedek Pápát játssza majd a Netflix idén elkészülő eredeti alkotásában, amelyben Ferenc Pápa szerepét Jonathan Pryce kapta és amely a Benedek Pápa megválasztása és lemondása körüli eseményeket dolgozza fel.

Bár Ferenc Pápát és a pápaság intézményét mostanában elég sok kritika éri, Anthony Hopkins keresése szempontjából a szerepvállalás igazi telitalálatnak bizonyulhat, mert elképzelhetetlennek tartom, hogy Jézus személyét vagy az evangéliumot elkerülhessék egy ilyen alkotásban, még akkor is, ha bizonyos egyházi körökben ez időnként egész jól sikerül.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen video isten .vallás


Megtekintések száma: 499118





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet