Sivatagi lélegzet: titokzatos homokspirál a sivatagban

2016. november 13., vasárnap




Hurghada-tól nem messze az egyiptomi sivatagban található egy különös homokspirál, mely éppen olya rejtélyes, mint ahogyan kinéz.

Az egyiptomi sivatag puszta homokdűnéi között egy nagyon érdekes, már-már titokzatos, gabonakörhöz hasonlító anomália található Hurghada-hoz közel.

Annyira hasonlít a dolog egy igazi gabonakörre, hogy sokan el is nevezték sivatagi gabonakörnek.

A „jelenség” 1997 óta van jelek a vidéken, és azóta emberek százai látogatják folyamatosan a lenyűgöző anomáliát melyről alig lehet tudni valamit.

Az emberek egy része eleinte az idegenek alkotásának hitte, vagy egy eddig meghatározhatatlan természeti jelenség munkájának tulajdonították, azonban a valóság ennél sokkalta egyszerűbb.

Egy művészeti csapat készítette el az 1997-es évben ezt a gyönyörű alkotást, amit a sivatagi lélegzet néven neveztek el, és lett igazán ismert.

A csapat vezetői Danae Stratou és Alexandra Stratou voltak, akik land arttal foglalkoztak, aminek az a lényege, hogy olyan természetes alkotásokat hoznak létre a vidék egyes elemeiből, ami maradandó lehet az utókor számára.

A sivatagi lélegzet egy nagyon mutatós darabbá avanzsálódott az évtizedek alatt, és Egyiptom egyik fő látványossága, gyöngyszeme lett.

A két művész néhány emberével karöltve valósította meg a Sivatagi Lélegzetet, ami 178, spirálisan elhelyezkedő homokkúpból áll, melyből 89 kiemelkedik a sivatagból, a másik 89 pedig belesüpped a homokba.

A Szaharában egy 100 000 m2-es területen hozták létre a monumentális homokspirált, melynek közepében egy 30 méteres átmérőjű medence áll.

Nagyon nagy kihívást jelentett a munkálatok során, hogy hogyan mozgassanak meg 8000 köbméter homokot. Lehetetlen feladatnak tűnt, de kitartó munkával és idővel sikerült megbirkózni vele.

A műalkotás, a sivatagi lélegzet még az űrből készített műholdas fotókon is látszik, ezért az egyes űrszondák előszeretettel készítenek fényképeket róla.

érdekes érdekeség egyiptom


Megtekintések száma: 118509





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet