Socotra – A furcsa növények szigete

2015. augusztus 15., szombat
Ez a sziget számos furcsábbnál furcsább növény otthona, melyek sehol máshol a Földön nem nőnek. Csak úgy mint a Galápagos szigetek, ez a sziget is hemzseg ritka növényekben, 825 ritka faj él itt, melyek több mint harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj.

Különleges fajú növények miatt különleges fajú állatok élnek a szigeten. A hüllő fajok és a szárazföldi csiga fajok 95%-a sehol máshol a világon nem fordul elő. Az óceán élővilága is rendkívül változatos a sziget közelében, 253 zátony-építő korall faj, 730 féle part menti hal, valamint 300 különböző fajtájú rák, homár és garnéla népesíti be a sziget vízi világát.

socotra-sziget-3 Különleges rák, amit a part mentén találtak

Socotra már 250 millió éve létező szigetcsoport, már azóta a különböző madarak, növények és állatok melegágya. A földrészektől való elszigeteltsége miatt a sziget növény-és állatvilága sohasem terjedt át a szárazföldekre.

socotra-sziget-2

Socotra egyik legszembetűnőbb növénye a sárkány vére fa, ami egy rendkívül furcsa kinézetű, esernyő alakú fa. Vörös nedvéről a régen itt élő őslakosok úgy hitték, hogy a sárkány vére. Gyógyszerként és festékként használták. [pullquote]A fából kinyert nedvet ma is festéshez és lakkozáshoz használják.[/pullquote] A sziget másik különleges növénye az aloe, melyet gyógyászati és kozmetikai célokra használnak. További endemikus növények közé tartozik a Dorstenia gigas, Moraceae, a Dendrosicyos socotranus nevű uborkafa, a ritka Socotran gránátalma (Punica protopunica), az Aloe perryi és a Boswellia socotrana.

socotra-sziget4A kicsiny sziget csendes idilljét szinte semmi sem zavarja. Időnként egy-egy repülő, vagy hajó képes csak megtörni a mozdulatlan "homokfestmény" látszatát. Olyan az egész hely, mintha egy nagy múzeumban járna az ember, kinn a természetben. Megannyi érdekes teremtmény, furcsábbnál furcsább, ide-oda tekergő növények, egymásba növő facsoportok, soha nem látott alakú csigaházak. Az embert teljesen ledöbbenti az itteni élővilág.

Forrás érdekes világ

érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 13072676

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet