Soha nem látott atomrobbantásra készül Észak-Korea?

2017. március 11., szombat




Az ország északkeleti részén, a Mantap-hegy alatt viszont olyan építkezés folyik, amely a Johns Hopkins Egyetem szakértői szerint tizennégyszer nagyobb erejű atombomba felrobbantását teszi majd lehetővé.

Komoly aggodalom illata van a levegőben sok elemző szerint, ugyanis Észak-Korea megint a tűzzel játszik, és egy minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantásra készül.

Mint ismeretes, Észak-Korea - a diktátor állam - minden évben felhívja magára a figyelmet ballisztikus rakétáival való kísérletezgetéseivel, és azzal, hogy rendre megfenyegeti a fél világot egy esetleges atomháborúval.

A legtöbb elemző szerint ezek nagyrészt csak üres fenyegetések, és Észak-Koreának nem állnak rendelkezésre modern eszközei ahhoz, hogy valódi atomfenyegetést jelentsen a világra, de mások úgy vélik, ez nincs teljesen így.

Egyre több jel utal arra ugyanis, hogy titokban már komolyan felkészülhetett, és ma már talán a technológia is rendelkezésére állhat egy komolyabb csapás végrehajtásához.

A kérdés csak az, hogy ezt valóban meg merné-e lépni, hiszen az ellencsapás azonnal követné, így gyakorlatilag a világ nagyhatalmai a földdel tehetnék egyenlővé Észak-Koreát.

Azonban attól tartanak, hogy Kim Dzsong Un nem eléggé beszámítható, és valójában nem képes felfogni a helyzet súlyosságát, sem azt, hogy mivel játszik.

Egyes nagyon pesszimista elemzések szerint tényleg megtörténhet az elméletben, hogy Észak-Korea kilő több atomtöltete a jövőben, ezzel a meglepetés erejének köszönhetően térdre kényszeríthetné a nagyhatalmakat is azzal, ha ő támad először.

Azonban a többi nemzetet sem kell védeni. Amerikának jó légelhárító technológiája van, akárcsak az oroszoknak, ugyanakkor egy tényleges atombomba hatástalanítása már komoly gondba ütközne.

Speciális, amerikai szakértőkre hivatkozva a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentette be nemrég, hogy a diktátor állam egy az eddigieknél tizennégyszer nagyobb erejű atombomba próbarobbantását készíti elő.

Ezen robbantások célja nem titkoltan nem csak az erődemonstráció, hanem az is, hogy ha egyszer elég erősek lesznek hozzá, rálőjék az atomtölteteket más nemzetekre. - mondta egy vészforgatókönyvet is lehetségesnek tartó kutató.

"A Mantap-hegy alatti folyamatos alagútépítés elképzelhető, hogy lehetővé fogja tenni Észak-Korea számára, hogy újabb, sokkal nagyobb pusztító erejű töltetekkel kísérletezzen, akár 282 kilotonnás szerkezeteket hozzon működésbe." - számolt be róla a helyi sajtó is.

Észak-Korea már eddig öt hasonló robbantást hajtott végre, és ez lenne a hatodik, és egyben legnagyobb.

érdekes érdekesség politika globális kataklizma


Megtekintések száma: 20524





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet