Soha többé nem lesz ingyenes a víz? Privatizálnák a nagyvállalatok a vízkészletet

2022. szeptember 18., vasárnap




Vége annak az időnek, hogy a víz alapjog...?

A hír és a tervezet kapcsán óriási a felháborodás.

Nestlé olyan önkéntes támogatásokkal igyekszik megnyerni a döntéshozók jóindulatát, mint a helyi cserkészcsapat vagy egy iskolai sportklub támogatása - a vállalati költségvetés szempontjából csekély összegért szereznek újabb engedélyeket.

Nagyjából ez történik most Floridában is, ahol a Ginnie Spring forrásánál a Nestlé éppen a négyszeresére szeretné növelni a kitermelési volument.

A gond, hogy a részben ugyanebből táplált Santa Fé folyó vízszintje már most is nagyon alacsony, 28 százalékkal alacsonyabb a sokéves átlagnál, és a helyiek attól félnek, hogy ezután még rosszabb lesz a helyzet, ami a helyi turizmust és rekreációt is veszélyezteti.

Nemrégiben, néhány évvel ezelőtt a Nestlé egykori vezérigazgatója már előre vetítette azt a folyamatot, amihez kísértetiesen hasonlít a vállalat összes mostani lépése.

Egy nagyon nagy port kavart interjúban azt pedzegette már akkoriban is, hogy a víz nem feltétlen kellene, hogy alapjog legyen, vagyis mindenkinek, még a legszegényebbeknek is fizetniük kellene érte.

Az interjú akkor port kavart, hogy először le akarták tiltani, aztán később Peter Brabeck elnök vezérigazgató magyarázkodásra kényszerült, finomítva az álláspontján, noha ezek csak üres maszatolásnak tűntek akkor...

Gyakorlatilag a Föld teljes vízkészletére szeretnék rátenni a mancsukat...

Hogy aztán az össze "csap" felett ők uralkodjanak, ami egy meglehetősen erős zsarolási és hatalmi potenciál lesz, hiszen a vízhiányos jövőben a víz egy óriási érték lesz

OSZD MEG másokkal is!

tudomány botrány


Megtekintések száma: 44814





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet