Sokezer ember vízproblémáját oldhatja meg egy magyar találmány

2017. február 2., csütörtök




Több ezer ember ivóvíz problémáján segíthet egy zseniális magyar fejlesztés, mely az egész világon elterjedhet.

Magyar találmány segíthet az ivóvíz problémán

Ismét magyar találmány hallatott magáról a hírekben, melynek komoly esélye van nemzetközi sikereket elérni, és az egész világon elterjedni.

Az Aquaprofit Zrt. által fejlesztett zseniális találmány több ezer, vagy inkább több tízezer ember vízhiányát oldhatja meg a jövőben.

A vízhiány, pontosabban a megfelelő ivóvíz hiány ugyanis nagyon komoly gond lesz a jövőben, és sok területen már most is az. Egyes területek már évek óta vízhiánnyal küzdenek, de vannak olyan vidékek is, ahol évtizedek óta komoly probléma a megfelelő mennyiségű és minőségű víz.

A 2016-os budapesti Fenntartható Vízipari Megoldások Szakkiállításának egyik legjelentősebb innovációja volt az IWAT prototípusa, amihez 200 milliós támogatást is biztosítottak, annyira látták benne a fantáziát.

Nem véletlen, hiszen a szerkezet zseniálisan hatékony, gyors, és költségeket kímélő. Olyannyira, hogy naponta akár 10 ezer embernek képes ivóvizet szolgáltatni, ráadásul hosszabb távon.

Világszinten fogják a jövőben használni

Ezáltal egy olyan fenntartható technológiává válhat a jövőben, mely könnyen elterjedhet az egyre inkább vízhiánnyal küzdő bolygón.

Az arzén és más szennyező anyagok kiszűrésével tisztítja meg a vizet, a működéshez pedig nem áramot, hanem napenergiát használ, így nincs is fogyasztása. A benne lévő, a szerkezetet működtető akkumulátorok is környezetbarátak.

Most a forgalomba való bevezetés előtt még alaposan le kívánják tesztelni a terméket, ezért az IWAT egy afrikai vagy közép-ázsiai országban lesz hosszabb távon bevetve és kipróbálva.

Ott fog véglegesen kiderülni, hogy van-e szükség még további fejlesztésekre, vagy már elérte azt a szintet a technológia, hogy nagyobb körben be lehessen vetni.

Ha a projekt sikerrel jár, akkor valószínűleg a nemzetközi piacon is elterjedhet, és egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy 30-40 év múlva ez lehet az a fő technológia, mely az emberiség kétharmadát hozzájuttathatja majd a jövőben a megfelelő ivóvíz mennyiséghez.

Az Aquaprofit Zrt. arra készül, hogy az IWAT és más nemzetközi projektek, uniós tenderek és határon átnyúló programok tapasztalataira építve tovább növelje jelenlétét a nemzetközi piacon - áll a közleményben.

Több ezer emberen segíthet egyszerre

A technológia egyértelműen nagy előnye, hogy több ezer ember képes megfelelő minőségű vízzel kiszolgálni, és így stratégiai jelentőségű lehet az a város, vagy hely, ahol egy ilyen technológia ki van építve.

Különösen égető szükség van napjainkban egy ilyen eszközre, ugyanis a Föld vízkészlete nem csak fogy, de egyre szennyeződik, így egyes becslések szerint 40-50 éven belül globális vízhiánnyal küzdhet az emberiség 70%-a.

Ez pedig akarva-akaratlanul, de rengeteg háborús konfliktust szülhet majd a jövőben, aminek mi emberek, és az egész ökoszisztéma issza meg majd a levét.

tudomány technológia technika fenntartható fejlődés zöldenergia globális vízhiány


Megtekintések száma: 179709





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet