Sorra tűnnek el rejtélyes módon a II. világháborús hajóroncsok a tenger fenekéről

2016. november 18., péntek




A II. világháborúig visszavezethető roncsok egymás után tűnnek el a Jáva tenger üledékes fenekéről, a jelenségre pedig senki sem talál magyarázatot.

Különös jelenség tartja lázban a kutatókat és régészeket. A Jáva tenger fenekén korábban felfedezett hajóroncsnak ugyanis sorra eltűnnek.

A korábbi roncsok helyén ugyanis csak üres üledékes aljzatot találnak, de hajóroncsnak már csak hűlt helyét. A Norvég hatóságokat alaposan meglepte, amikor nemrégiben kiderült, hogy több korábban megtalált, és elemzett híres hajóroncs, mint például a HMS DE Ruyter, HNLMS Jáva, és a HNLMS Korteneaer roncsai egyszerűen eltűntek a tenger mélyén.

Korábban ez soha nem volt jellemező a Jáva tengerre, és nem is tapasztaltak olyan dolgokat, melyek ilyesmi eltűnésekhez vezettek volna.

A hajók még 1942-ben süllyedtek el, és rengeteg halász, tengerész és a hajó legénysége odaveszett annak idején a katasztrófákban.

A hajóroncsok nagy részét még 2002-ben találták meg a kutatók, akik a tengeri aljzatot vizsgálták roncsok és egyéb maradványok után kutatva.

A rejtélyes eltűnés nem puszta mérési hibából adódik, vagy abból, hogy nem tudták újra meghatározni a roncsok helyét. A roncsok ténylegesen eltűntek, mintha soha nem is léteztek volna.

Pedig rengeteg feljegyzés, dokumentáció és irat, no meg fénykép árulkodik arról, hogy valóban megtalálták ezeket a hajóroncsokat.

Az eltűnéseket annyira komolyan veszi a hatóság, hogy most az indonéziai haditengerészet is vizsgálni kezdte az ügyet a norvégokkal együtt.

Egyelőre egyik fél sem talált értelmes magyarázatot arra vonatkozóan, hogy mi történhetett ezekkel a hajóroncsokkal, és hova tűntek komplett hajók a tenger mélyéről.

Eleinte felmerült az, hogy illegális kereskedelem áldozatává váltak, és valójában kalandorok, kincsvadászok hordták el a roncsokat.

Ebben az esetben azonban maradnia kellett volna néhány apróbb roncsdarabnak, de a jelek szerint a hajók egy az egyben eltűntek, mintha sose lettek volna.

Ráadásul a méretük és elhelyezkedésük miatt csak speciális eszközökkel lehetett volna ezeket felhozni a mélyből, amire szintén kicsi az esély, mert a kormányzatnak sincsen meg az összes ehhez szükséges eszköze.

Természetesen a rejtéllyel kapcsolatban, ahogy az lenni szokott, rögtön megindultak a különféle összeesküvés elméletek, melyek azt pedzegetik, hogy a hajóroncsokban talán valami olyat találtak, ami megváltoztathatja a világtörténelmet, éppen ezért hivatalosan is eltűntté nyilvánították a roncsokat.

Egy másik teória szerint a roncsok valamiféle időmezőbe, időalagútba keveredtek, és így tűntek el egy időfolyosó belsejében.

Hogy mi az igazság, nem tudni, de az elkövetkező időszak vizsgálatai talán fényt deríthetnek majd rá.

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 53575





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet