Sosem találnád ki, mi van a felvételen

2016. december 2., péntek




Kitalálod, mi világít ennyire a sötét éjszakában a földön? Háromszor tippelhetsz, de fogadni mernénk rá, hogy szabad a gazda!

Mi lehet az a sok rejtélyes, és erősen világító, mindenféle színekben pompázó pont a földön? Valamiféle élő organizmus? Vagy talán fluoreszkáló mesterséges jelzések? Kincs?

Nem, a válasz ennél sokkal egyszerűbb, csapkodni is fogjuk a homlokunkat, hogy nem fejtettük meg harmadjára sem.

Ezt a gyönyörű szín kakofóniát ugyanis világító ásványok adják.

Léteznek ugyanis olyan ásványok a földkéregben, melyek fény hatására világítani kezdenek. Ez a remek, bányászat közben készített videó ilyen szemet elkápráztató ásványerdőt mutat be.

Számos olyan ásványról tudunk ma, mely, ha rövidhullámú ultraibolya fénnyel világítjuk meg, élénkzöld, vagy egyéb más színben világít.

Az ásványok színe mindig is egy nagyon fontos faktor volt az ásványok felületének simasága, milyensége, és szerkezete mellett.

A szín határozza meg ugyanis, hogy egy ásvány milyen fényt nyel el, és hogy mennyire sok fényt képes visszaverni a felületéről.

Az ásványok színét a felépítő kémiai elemek–mibenléte, egymáshoz kapcsolódásuk, a kristályszerkezetben való elrendeződésük, a kristályszerkezet hibái, a megvilágító fény hullámhossza, a szemünk vagy a vizsgáló műszer érzékenysége, sőt a megfigyelés iránya is befolyásolja.

Az sem mondható el, hogy minden, ugyanolyan típusú ásványnak ugyanolyan a színe. Találtak már például mindenféle lilás árnyalatban ametiszt ásványokat, melynek kristályai hol élénk lilák, hol fakó és sötét árnyalatúak.

Vannak olyan ásványok, melyek képesek világítani, azonban nem a szó szoros értelmében, tehát nem fognak az éjszaka sötétjében messziről lámpásként üzenni nekünk az éjszakában hollétükről, bár ilyenek is akadnak a természetben.

A legtöbb ásványt speciális UV fénnyel kell megvilágítani, hogy különleges fényt bocsássanak ki, de a szfaleritnél például törés, karcolás, dörzsölés is képes kiváltani azt, hogy elkezdjen ragyogni.

Lumineszcenciát idézhetünk elő hevítéssel, röntgensugárzással vagy kémiai reakciókkal is.

Vannak olyan ásványok, amelyek csak az egyik UV-tartományban gerjednek, míg mások mindkettőben vagy ritkábban mindháromban, de eltérő színnel és/vagy eltérő intenzitással.

Ezek az ásványok lényegében képesek a színváltásra, attól függően, hogy épp milyen UV tartományban világítjuk meg őket.

A látványosra sikeredett videón is azt látjuk, amint speciális UV fénnyel világítják meg a sziklás talajt, ahol az „megfesti” ezeket az ásványokat, melyek elkezdenek ragyogni.

érdekes video érdekesség


Megtekintések száma: 73105





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet