Sószennyezés: A sók 90%-a káros egy tanulmány szerint!

2018. október 22., hétfő




A lakosságot is figyelmeztették!

A világszerte étkezési célra árult sók 90 százalékában találhatók mikroműanyagok – írja a USA Today egy új felmérés alapján.

A sókban már korábban is azonosítottak mikroműanyagot, de ez az első tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy földrajzilag hogyan oszlanak el a szennyezett sók, és ez hogyan viszonyul ahhoz, hol találnak műanyagot a környezetben. 

A dél-koreai Incshon Nemzeti Egyetem és a Greenpeace Kelet-Ázsia kutatóinak az Environmental Science & Technology szaklapban megjelent közös tanulmánya 21 országból származó 39 különböző sómárkát vizsgált, ezek közül 36-ban találtak mikroműanyagot.

A három műanyagmentes sómárka tajvani (finomított tengeri só), kínai (finomított kősó) és francia (finomítatlan tengeri só) volt. 

A szennyezett márkákban nagy eltérések voltak a műanyag mértékében, de az ázsiai márkákban volt a legmagasabb a műanyagkoncentráció.

A leginkább szennyezett egy indonéziai só volt, ami egybecseng azzal, hogy ebben az országban a világon a második legsúlyosabb a helyzet műanyagszemét terén 

– írja a National Geographic.

A sótípusokat nézve, a legtöbb mikroműanyagot a tengeri sókban találták, aztán a tavakból nyert sókban, a legtisztábbnak pedig a kősók bizonyultak.

A tanulmány becslése szerint egy átlagos felnőtt évi kétezer mikroműanyag darabkát eszik meg a sóval évente.

Hogy ez mennyire káros, azt nehéz megállapítani, mert ezen a téren egyelőre nagyon hiányosak a kutatások.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 19904





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet