Sötét lett az ősz hajuk az immunterápiával kezelt rákos betegeknek!

2017. július 22., szombat




Az a 14 beteg, akiket spanyol orvosok új immunterápiás gyógyszerekkel kezeltek, furcsa mellékhatást tapasztalt.

Olyan bizarr, egyelőre még nem teljesen megmagyarázható mellékhatást figyeltek meg egy új, rákkal szemben alkalmazott immunterápia során, mely a rákos betegek esetében az ősz hajat visszaszínezte sötétre.

Vagyis a hajszálak újra elnyerték eredeti pigmentjeiket.

Az esetről a JAMA Dermatology tudományos szaklap számolt be. A Spanyolországban elkészített tanulmány szerint az immunterápia különös hatása nem ismert, és az orvosok egyelőre vizsgálják, mitől lehet, és hogyan, miért fejtette ki ezt a hatást.

Az első beteg esetében még azt gondolták az orvosok, hogy elszigetelt jelenségről van szó, de a szakemberek ugyanezt tapasztalták más betegeknél is, akikről a gyógykezelés előtt fotókat készítettek.

A szóban forgó 14 beteg 52 tüdőrákos páciens közé tartozott, akiken az új gyógyszerek - a Keytruda, Opdivo és Tecentriq - mellékhatásait követték figyelemmel. A többségnél nem tapasztaltak hajszínváltozást, de a 14 beteg esete azt bizonyítja, hogy nem elszigetelt dologról van szó. Tizenhárom beteg haja sötétbarnára vagy feketére változott. Egy beteg haja foltokban lett fekete.

Ez az egész azért is annyira érdekes, mert korábban melanomás betegeknél éppen a haj színének elvesztésével hozták ezeket összefüggésbe, ám most a kutatók teljesen összezavarodtak.

A 14 betegből egyébként 13 javult a kezeléseknek köszönhetően, vagyis az immunterápia új formája hatékony lehet a rákkal szemben.

A kutatók szerint a hajszín visszatérése is szintén arra utaló hatás lehet, hogy a szervezet újra erőre kap, és a gyógyszerek kellően hatékonyak.

A kutatók szerint ettől függetlenül az immunterápia is sok olyan anyagot tartalmaz, ami egy egészséges, élete és ereje teljében lévő embernek méreg lehet.

Ezért még rengeteg vizsgálatra van szükség arra vonatkozóan, hogy kiderítsék, mennyire hatékony a kezelés, és hogy mi az összefüggés a hajszín visszatérése és a beteg javuló állapota között.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség rák rákgyógyszer


Megtekintések száma: 105613





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet