Stephen Hawking szerint ez lesz az emberiség veszte

2023. augusztus 8., kedd




Szerinte bizonyos aggasztó folyamatok indultak el és az emberiség kipusztíthatja önmagát.

Mint ismeretes, Stephen Hawking, aki a világ legkiválóbb elméinek egyikének számít a világban, sokszor aggódott a jövőt illetően.

Szerinte ugyanis bizonyos aggasztó folyamatok indultak el, melyek könnyen azt eredményezhetik, hogy az emberiség kipusztíthatja önmagát.

Hawking szerint a mesterséges intelligencia térnyerése alapvetően nem rossz dolog viszont nem figyelünk eléggé a veszélyeire, és felelőtlenül kezeljük az egész témát.

Elmondása alapján az emberiség majd egy válaszút elé fog érkezni, hogy mennyire lesz képes és hajlandó kontrollálni a fejlődő technológiákat, és ez lehet a túlélésének vagy a bukásának a kulcsa.

Ugyanis a technológiákat kontrollálni kell, különben elszabadulhat a pokol. Genetika, új fajok, élőlények létrehozása, génmódosított ételek, eddig nem létező anyagok előállítása, vagy mesterséges intelligencia.

Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen kockázatok tudományágakkal foglalkozik ma az emberiség. A nanotechnológiáról már nem is beszélve, melyet szintén fenntartásokkal kellene kutatnunk.

Hawking azt is kijelentette, hogy attól, hogy egyre intelligensebb egy faj, még nem jelenti azt, hogy egyre kevésbé agresszív, sőt, a jelek szerint éppen ellenkezőleg hathat a folyamat.

Az elkövetkező 100 év kritikus lesz, és nagyon kell vigyáznunk, nehogy olyan dolgokat hozzunk létre, vagy fedezzünk fel, melyek alapjaiban irthatják ki az egész emberi populációt.

Ezek a technológiai csapdák fogják végleg eldönteni majd, hogy az emberiség szintet tud-e lépni, és egy sokkal magasabb rendű fajjá tud-e válni, vagy végleg eltűnik a süllyesztőben.

Persze ez mind nagyon pesszimistának hangozhat a professzor szájából, azonban halála előtt elmondta azt is, hogy ő meglehetősen optimista, ugyanis szerinte az emberiség képes lesz megküzdeni a technológiai akadályokkal, és elejét venni a globális katasztrófáknak.

Egy felelősségteljes, óvatos, és túlélni akaró fajjá válhatunk, és ha az elkövetkező 100 évben nem gyilkoljuk meg saját fajunkat, akkor sokra vihetjük még a végtelen kozmoszban.

tudomány technológia technika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 82536





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet