Svédország rájött, hogy hogyan szoktassa le az embereket a dohányzásról?

2017. június 13., kedd




Ez lehet az elképesztő siker titka?

A svédeknek van egy titkos fegyvere, mely igen nagy sikerrátával képes bárkit leszoktatni a cigarettáról.

Ez az egész annak az apropóján merült föl és derült ki, hogy nemrég közzétettek egy összesített dohányzásról szóló statisztikát. Ez az elemzés arról szólt, hogy az EU tagállamai közül melyekben milyen arányú a napi szintű dohányzás.

Ha kíváncsi vagy Magyarországra, meglepő módon - szerencsére - mi most "csak" a középmezőnyben kullogunk ebben a napi dohányzást mérő összesben.

Hazánkban 25%-ban szívnak el átlagban naponta magyarok összesen, ami igen magas szám, de még mindig nem annyi, mint Bulgáriában, ahol 36%, vagy ennél is több az arány, hiszen ez az átlag.

Még belegondolni is riasztó...

Van egy megdöbbentő utolsó helyezett, mely látványosan elmaradt a mezőnytől, ahol átlagban napi 5% dohányzik a lakosságból, annyira eltér a többitől, hogy sokakban felmerült, mi lehet Svédország titka.

Most megmutatjuk!

Azért ismételjük meg még egyszer a megdöbbentő kijelentést: Svédországban a lakosság mindösszesen 5%-a dohányzik rendszeresen.

De mi az a borzalmasan nagy titok?

Az, hogy a klasszikus cigaretta dohányokat lecserélték egy különleges anyagra, amit "snus"-ként emlegetnek. Egy nikotin származékok és dohány keveréke, de olyan formában, mely jóval kevesebb kárt okoz a szervezetben, mint a klasszikus cigaretta dohány.

Jobbára a dohányosok nem igen aggódnak a saját egészségük miatt, mindenki azt hiszi, hogy golyóálló, meg, hangoztatják, hogy a nagyapám is minden nap elszívott két doboz fecskét, szalonnát evett és reggel pálinkával nyitott, aztán mégis 90 évig élt.

Svédországban más a helyzet, mert a snüssz - vagy snus - hatalmas népszerűségnek örvend.

Ezt még az 1800-as években feltalálták, ugyanis akartak a dohányzásból egy olyan formát alkotni, ami nem jár bűzzel és füsttel.

Gyakorlatilag a snüssz nem más, mint egy nedves gőzzel szárított nedves por alakú dohánytermék.

Az előre kis teafilterhez hasonló zacskóba csomagolt vagy a magad által elkészített kis dohánytartalmú árut szájba kell venni, ahol a fogínyhez szorítva azonnal a nyálkahártyán keresztül felszívódik a nikotin.

Megdöbbentő módon Svédországon kívül mindenhol illegális a szer, de nagy erőfeszítések vannak, hogy máshová is behozzák.

Ez a dohányzás egy diszkrét formája. Így lehet az, hogy ilyen kevesen vallják magukat napi szinten dohányzónak Svédországban, mivel ez a forma nagyon gyorsan és nagyon nagy hatásfokkal képes bárkit leszoktatni a dohányzásról.

A dohányzásról való leszokás neheze sokak szerint eleve a nikotin hiány és a rituálé, ami a cigizést belengte, megelőzte, vagy kísérte.

A snüssz abban segít, hogy egyszerre szokhatunk le szép lassan a nikotinról is, és az ehhez tartozó pótcselekvésről is. Azonban a snüssznek is megvannak a maga árnyoldalai, de erről talán egy másik cikkben...

OSZD MEG másokkal is!

egészség orvostudomány egészség megelőzés dohányzás


Megtekintések száma: 191806





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet