Szellemhajók roncsaival teli halálzónát fedeztek fel a Fekete tengeren

2016. október 26., szerda




Archeológusok fedeztek fel több tucat hajóroncsot, melyek egy igazi halálzónát sejtetnek a Fekete tengeren.

Nemrégiben döbbenetes régészeti leletekre bukkantak a Fekete tengeren. Olyan, a Bizánci birodalom idejéből származó hajóroncsokat találtak, melyeket korábban eltűnt hajókként tartottak számon.

A köddé vált szellemhajók roncsai tucat számra hevernek a mélyben, egy félelmetes tengeri halálzóna fájó mementóiként.

Igazi hajótemetőt találtak a mélyben, mely számos olyan hajóroncsot takar, melyek egy része a Bizánci birodalom idejében süllyedhetett a hullámsírba.

Odalenn minden olyan, mintha valami ősi táj lenne, melyet rendkívüli állapotban megmaradt hajóroncsok szabdalnak fel. A mélyben szunnyadó hajók roncsainak némelyike valóban nagyon jó állapotban maradt meg.

A kutatók igazi kincsesbányának tartják a most megtalált hajótemetőt. Nem csak átvitt értelemben, hanem szó szerint is, ugyanis ezeknek a hajóknak egy jó részén hatalmas kincseket és más értékes rakományt szállítottak.

A régészek, archeológusok most a tudomány legmodernebb eszközeivel merülnek le a roncsokhoz, hogy minél többet kiderítsenek róluk.

Különféle távirányítású tengeralattjárókkal, mini robotokkal tekintenek be a roncsok belsejébe, és az sem kizárt, hogy hamarosan kincsekkel teli ládákra, és egyéb értékes tárgyakra bukkannak. Egyelőre azonban az is agy eredmény lesz, ha sikerül ezeknek a hajóroncsoknak egy jó részét beazonosítani.

A vidéken számtalan hajó tűnt el, valószínűleg egy óriási halálzónáról beszélhetünk ahol sok hajó veszett bele a hullámsírba.

Az, hogy minek köszönhető, hogy ennyire épen maradtak ezeknek a szellemhajóknak a roncsai, nem a véletlen műve, és a kutatóknak sikerült kideríteniük. A fekete tenger mélyén különleges módon 150 méteres mélység alatt oxigénhiányos a környezet.

Ez védte meg gyakorlatilag a roncsokat attól, hogy lassan eleméssze őket az idő, és az oxidáció vasfoga.

Elképesztően fejlett 3 dimenziós technológiával tapogatják le úgy a hajótemető talaját, hogy közben hozzá sem érnek ezekhez a roncsokhoz.

Így a terület és a hajóroncsok egy részét anélkül tudják majd tanulmányozni, hogy állandóan le kellene merülniük oda.

Összesen eddig 40 hajó roncsát fedezték fel a tenger üledékeiben, de további roncsok felfedezése várható.

tudomány technológia technika rejtély rejtélyek szellemhajók


Megtekintések száma: 162345





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet