Szélsőséges időjárás: megdőlt a világ minimum meleg rekordja: ez még csak a kezdet!

2018. július 4., szerda




Mutatjuk, milyen időre számíthatunk a héten Magyarországon!

2011-es rekord dőlt meg a múlt héten Ománban. Ráadásul nem egy, hanem két egymást követő nap is meghaladta a minimum-hőmérséklet az eddig mért legmagasabb értéket.

Omán Quriyat településén dőlt meg az eddigi minimum-hőmérsékleti világrekord június 26-án.

Még az éjszakai órákban is alig csökkent a hőmérséklet 42,6 Celsius-fok alá.

Az eddigi rekordot szintén Ománban mérték 2011-ben, 41,9 Celsius-fokot. Azonban most két egymást követő nap is meghaladta a az éjszakai-hajnali hőmérséklet ezt az értéket, ami azt jelenti, hogy ötvenegy órán keresztül folyamatosan 41,9 fok feletti mérések születtek az Omán-öböl partján fekvő településen.

Omán szélsőséges éghajlati adottságai és a 32 Celsius-fokos tenger-hőmérséklet egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi rekord is megdőljön. Múlt hét kedden a térségben napközben 49.8 fokos csúcshőmérsékletet is mértek. 

A tavalyi év során a legmagasabb érték 50,8 Celsius-fok volt.

Hazánkban a hivatalos adatok szerint 2007-ben, július 20-án mérték az eddigi legmagasabb hőmérsékletet Kiskunhalason: 41,9 Celsius-fokot mutattak akkor a hőmérők. 

Ugyanezen a napon Pécsett az Árpádtető állomáson jegyezték fel hazánk eddigi legmagasabb napi minimum-hőmérséklet is: akkor a nap folyamán 27,9 foknál nem csökkent lejjebb a hőmérséklet.

És hogy Magyarországon mire számíthatunk időjárás tekintetében?

Szerdán folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, de már elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, főként délnyugaton, délen és a Dunántúlon.

Csütörtökön folytatódik a napos-gomolyfelhős idő. Záporok, zivatarok elszórtan fordulhatnak elő. A délnyugatira forduló szél miatt tovább melegszik az idő, délután már 28-33 fokot mérhetünk.

Pénteken egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően befelhősödik az ég és többfelé kell záporokra, zivatarokra készülni. Heves zivatarok is előfordulhatnak. Az északnyugatira forduló szelet élénk lökések kísérhetik. Napközben 25-32 fokra van kilátás.

Szombaton még többfelé, főként a Dunától keletre várható zápor, zivatar, helyenként az Alföldön nagyobb mennyiség lehullhat. Feltámad az északi, északnyugati szél, a Dunántúlon erős, viharos széllökések is lehetnek. Marad a meleg nyári idő, 24-29 fokot mérhetünk.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség időjárás előrejelzés


Megtekintések száma: 10622





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet