Szerinted mi lehet ez a rejtélyes lyuk a vízen?

2022. április 11., hétfő




Egy óriási víznyelő? Egy örvény? Vagy valami más?

Az alábbi képen tudod mi látható? Olyan, mintha egy hatalmas, sok méter átmérőjű iszonyatosan erősen kavargó feneketlen örvény nyílt volna a vízfelszínen.

A beáramló víz ki tudja, hová tűnik, vagy hogy előkerül-e valahol, valaha.

Nem azt idegenek ütötték ezt a lyukat nem evilági fegyvereikkel, és még csak nem is egy víznyelőről van szó, bár a természetben léteznek hasonlók.

Ez nem más, mint egy mesterségesen létrehozott óriáslefolyó. A videón látott lyuknak a Glory Hole becenevet adták, és Kaliforniában található a Berryessa-tóban.

Ezzel a különleges építészeti bravúrral vezetik ugyanis el a Putah-patakba a tó folyamatosan termelődő vizét, hogy ne szakadjon át a gát, amellyel földuzzasztották annak idején.

A Berryessa-tó vize 11 éve nem látott szintre emelkedett a súlyos esőzések miatt. Ha tele van, 80 négyzetkilométer területet foglal el. Eddig 28 alkalommal volt rá szükség, hogy a Gory Hole nevű biztonsági túlfolyó a Putah-patakba vezesse a vizet.

Sokak számára nem mindennapi látvány ez a hatalmas víznyelő lyuk, és nem csak a helyiek körében népszerű, de az egész világon.

A világ minden tájáról szoktak ide érkezni turisták, hogy élőben is megcsodálhassák ezt a hatalmas lefolyót.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is! 

érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 191370





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet