Szerves anyagokat találtak egy dinoszaurusz több millió éves fosszíliájában

2017. január 25., szerda




Egy 80 millió éves Brachylophosaurus maradványaiban találtak rá az áttörő leletre.

Hihetetlenül hangzik, de úgy tűnik, hogy a szerves molekulák még évmilliókkal később is ott tudnak maradni egy-egy fosszíliában, méghozzá olyan jóformán sértetlen formában, hogy azt tanulmányozni lehessen.

A most megtalálta leletről ezért rengeteg mindent megtudhatunk ily módon. Egy 2009-es korábbi eredményeket is sikerült ezzel most megerősíteni.

Akkor a szakértők azt állapították meg, hogy sikerült azonosítaniuk egy 80 millió éves, a mai Montana területén felfedezett Brachylophosaurus canadensis kollagénjét.

Ezzel nem csak az eredeti eredményeket sikerült némiképpen alátámasztani, hanem sikerült újabb kollagéneket is szekventálniuk.

A kollagén nem más, mint a kötő és támasztószövetek szerves része. Egyfajta fehérje építőelem, egy peptid.

Ez azért szenzációs és kulcsfontosságú, mert sokan megtudhatunk az ősállatokról, melyek 65 millió évvel ezelőtt kihaltak.

A maradványokat nagyjából egyméternyi üledékben hagyták, nem használtak sem enyvet sem védőszert a konzerválás során, viszont tiszta, fertőző anyagoktól mentes környezetbe helyezték el a leletet.

A tömegspektrométer használata előtt az eszközt és a mintát is megtisztították.

A nemrég kinyert anyag az állat combcsontjának belső részéből származott, onnan sikerült kinyerni. A vizsgálatok alatt 8 kollagén peptidet sikerült kinyerni, és a 2009-es vizsgálatok ebből kettőt már észleltek.

Az élőlény kollagénjei hasonlóságot mutatnak a krokodilok és madarak kollagénjeivel, ez pedig megfelel a korábbi, csontok alapján elvégzett kutatások elvárásainak.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem csupán szerves eredetű szennyeződésről van szó, hanem valós eredményekről, melyek közelebb vihetnek minket a dinoszauruszok teljes megértéséhez.

Az utóbbi időkben egyre több olyan több millió éves lelet került elő, melyekben szerves anyagokat, DNS maradványokat találtak, ami komoly áttörést hozhat a későbbi dinoszaurusz feltámasztása, előállítási kísérletekben.

Korábban még úgy gondolták, messze van még egy igaz, való életben felépített Jurassic Park, de ma már sok orvos genetikus úgy gondolja, hogy 10-15 éven belül létrehozhatjuk az első állatot, és egy parkot is 30 éven belül

tudomány dinoszauruszok őshüllők genetika dínók


Megtekintések száma: 44724





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet