Szerves molekulákat találtak a Ceresen

2017. február 18., szombat




A NASA Dawn szondája bukkant az élethez, és annak jelenlétéhez szükséges anyagokra.

Ez az első alkalom, hogy szerves molekulákat szúrtak ki egy holdon, mint amilyen a Ceres is. Korábban a Föld égi kísérőjén is szúrtak már ki szerves kötésű vegyületeket, azonban amit a Ceresen találtak, az egyedülálló.

Arról van szó, hogy a most megtalált szerves anyagok a Ceresen jöttek létre, és mindegyik szükséges az élethez. Vagyis ezek az élet építőkövei.

A kutatási anyag, és a NASA Dawn szonda mérési eredményei valósággal ámulatba ejtették a tudósokat és asztrobiológusokat.

Annyi már bizonyos, hogy nem valamiféle külső erő hatására jöttek létre, tehát egy esetleges üstökös, vagy aszteroida becsapódása teljesen ki van zárva.

Az eredmények a 950 kilométer átmérőjű, jeges-sziklás világot olyan helyszínek egyre bővülő listájára helyezik, ahol a kutatók Földön kívüli életet kereshetnek a Naprendszerben.

A listán már ott van a Mars, valamint a Jupiter és a Szaturnusz több, óceánt hordozó holdja.

A szonda 2015 márciusában érkezett meg a Cereshez, és azonnal elkezdte a rutinvizsgálatokat.

Mint tudjuk, rengeteg olyan felvételt készített annak idején, melyen a felszínen hatalmas csillogó, fényes foltok láthatóak.

Ezekről sokáig nem derült ki, hogy micsodák, és igazság szerint még ma is csak ködös elképzeléseink vannak eredetükre vonatkozóan.

A kutatásból az is kiderült, hogy vízjég igen gyakori a törpebolygó felszíne alatt, különösképpen pólusainál. A legfrissebb hírek szerint pedig teljesen váratlan eredményre jutott a szonda, ugyanis szerves molekulákat talált a Ceresen.

Azt hozzá kell tenni, hogy ezek önmagukban nem elegendőek az élethez, de az élet építőköveinek számítanak.

A széntartalmú molekulák – amelyeket a Dawn látható és infravörös tartományban vizsgálódó spektrométerével szúrt ki – egy 1000 négyzetkilométeres területen koncentrálódnak, az 53 kilométeres Ernutet-kráter közelében, de van egy kisebb folt is 400 kilométeres távolságban, az Inamahari-kráterben.

Azt egyelőre senki sem tudja, miért ilyen az eloszlás, és pontosan honnan eredhetnek a szerves molekulák, ugyanis korábbi meteor vagy üstökös becsapódások aligha magyarázzák.

A Dawn mérései nem elég pontosak hozzá, hogy azonosíthassák az újonnan fellelt szerves anyagok pontos összetételét, de a szerzők szerint nyomaik konzisztensek az olyan kátrányszerű ásványokéval, mint a kerit és az aszfaltit.

Annyit tudni, hogy ezek a molekulák feltehetően helyben keletkeztek, vagyis a Ceresen jöttek létre. Azt, hogy hogyan, egyelőre viszont nem is sejtik a tudósok.

Talán valamiféle hidrotermális folyamat mehetett végbe, vagy az egésznek köze lehet a Ceres felszíne alatti fagyott víztömegekhez.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 34300





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet