Szmogriadó Budapesten: egyre gyakoribb jelenség lesz a jövőben?

2017. január 22., vasárnap




Nem csak súlyos egészségkárosító hatása miatt aggasztó a jelenség, hanem azért is, mert egyre gyakoribb lesz. 2025-re már megnégyszereződhetnek az ilyen szmogriadók.

Szigorú intézkedések

Nemrég derült ki, hogy szmogriadót rendeltek el a magyar fővárosban, Hétfőn reggel 6 órától. Ez annyit tesz, hogy azokkal az autókkal, melyeknek 0,1,2,3,4-es kódok szerepelnek, vagy nincs rajtuk környezetvédelmi osztályt jelölő kódok, nem közlekedhetnek.

Az intézkedés minden nap 6 órától 22 óráig fog tartani, amíg másképpen nem döntenek.

Azért aggasztó ez a mostani tendencia, mert alapvetően nem jelent megoldást, hiszen a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az ilyen jelenségek, ez a szankció pedig ellehetetleníti az autósokat.

Egyes szakemberek szerint 2025-re eljöhet az a pont, amikor olyan szmog képződhet néhány hetente Budapest felett, mely akár emberi életeket is veszélyeztethet.

Keddtől némi javulás várható ugyan, a hét közepén pedig tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

Szmogkatasztrófa előtt áll a főváros?

A jelenlegi szabályozás ellen már így is sokan tiltakoznak. Mások pedig az egészségügyi kockázatokra hívták fel a figyelmet.

Ha a tendencia így növekszik, hamarosan négyszer-ötször gyakoribbak lesznek az ilyen szmogriadók, és az ezt követő drasztikus intézkedések.

A tavalyi évben már előfordult, hogy szmogriadót kellett hirdetni. Idén ez a szám még jobban meg fog ugrani, ezen a Kárpát-medence kedvezőtlen szélcsendes időjárása csak tovább ront.

A régió ugyanis alapvetően egy szélcsendesebb vidék, mint Európa más részei, vagyis a sűrű, és rendkívül mérgező vegyszerekkel, szén-dioxiddal, és egyéb gázokkal teli szmogfelhők sokkal könnyebben tudnak rátelepedni a városokra, főleg Budapestre.

Akadnak olyanok, akik már most a hírhedt, rengeteg halálos áldozattal járó 1952-es nagy londoni ködöt emlegetik. Ez valójában nem köd volt, hanem egy London utcáira rátelepedő szmogfelhő, mely a rendkívüli időjárási viszonyoknak, és összetételének köszönhetően hosszú időn át volt jelen a város felett.

Ezalatt az idő alatt pedig rengeteg embert ölt meg. Sokakat nem közvetlenül a szmog ideje alatt vittek kórházba, hanem az azt követő hetekben, de rengetegen meghaltak, köztük sokakat ez ölt meg.

A város gyakorlatilag belefulladt a szmogba és a sűrű ködbe. A városlakók alig tudtak az utcára menni, mert a levegő fullasztó volt, és erősen mérgező. Lassan elkezdtek hullani főleg az idősebb emberek, de a különös idő sok fiatal áldozatot is szedett, nem csak a sok évtizedet megért emberek közül válogatott.

Elméletileg itt is bármikor megtörténhet egy hasonló, és ha bekövetkezne, aligha tudnánk mit tenni ellene, és még arra sem lenne idő, hogy reagáljunk rá, vagy evakuálják Budapest egyes részeit.

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 34962





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet