Szuperbaktériumok lephetik el a Földet

2017. január 15., vasárnap




A szuperbaktériumok okozat fertőzések egyre nagyobb méreteket öltenek. Van okunk aggódni? Lehetséges, hogy egy kirobbanó világjárvány irtsa ki az élővilágot?

Aggasztó folyamatok

Jelenleg a tudomány nem ismer olyan vírust, vagy szupervírust, mely minden élőlényre egyformán veszélyes lenne, de ez a közeljövőben bármikor megváltozhat.

A kutatók rávilágítottak, hogy az egyre növekvő mutációs esély a vírusokban komoly problémához vezethet a jövőben. Ugyanis elég egyetlen megfelelő mutáció, és a szuperbaktérium nagy fertőzőképességre tehet szert.

Ez pedig rohamos terjedést biztosítana, és mivel jelenleg még tesztelik a hatékony ellenszereket ellenük, ezrét napok, hetek alatt megfertőznék a világ nagyobb populációit.

Aktuális esetek, egyre növekvő számban

Egy nevadai nő nemrég meghalt egy szuperbaktérium okozta súlyos fertőzésben. A benne élő baktérium törzs egyértelműen szuperbaktérium volt, mely egyetlen kezelésre sem reagált.

Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ beszámolója szerint a nőt gyógyíthatatlannak ítélték, miután 26 féle különböző antibiotikummal kezelték, sikertelenül.

Annyit tudni az esetről, hogy a nő Indiában járt azelőtt, hogy hazajött volna, és ott szedhette össze a fertőzést. Azt is sejtik, hogy egy nem megfelelően végzett kórházi kezelés során eshetett meg, hogy a baktérium bejutott a szervezetébe.

Hazatérve Nevadában is kórházba került, ahol egy héttel később a helyi egészségügyi hatóságok közölték, hogy minden lehetséges gyógyszeres kezelés eredménytelen volt.

Nem vagyunk eléggé felkészülve

A kutatók és az orvostudomány hiába bíznak az újabbnál újabb antibiotikumokban, a kórokozók nyilvánvalóan gyorsabbak a tudománynál.

A CDC által megvizsgált minták, melyek a nőből származtak, olyan eredményeket mutattak, melyek aggodalommal töltötték el a szakembereket.

A szuperbaktérium egy olyan speciális enzimet tartalmazott, ami ellenállóvá tette szinte minden antibiotikummal szemben.

2016-ban is több szuperbaktériummal fertőzött embert kezeltek, ezek azonban nem voltak erősen fertőzőek, így nem tört ki világjárvány.

Ezek a szuperbaktériumok veszedelmesek, a CND szerint hivatalosan jelenleg nincs ellenszer rájuk, és megfelelő, kellően hatékony kezelés, de ez a jövő évtizedeiben változhat.

Azonban sokan tartanak attól, hogy még idő előtt kialakulhat egy nagyon gyorsan terjedő, rendkívül fertőző szuperbaktérium törzs, mely hetek alatt szétterjedhet a bolygón, és mindenkit megbetegíthet.

tudomány betegség betegségek világjárvány szuperbaktériumok


Megtekintések száma: 49245





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet