Szupervulkán fog kitörni Nápoly alatt?

2016. december 23., péntek




Egy régóta szunnyadó szupervulkán kezdett el mocorogni a terület alatt, mely a jövőben bármikor kitörhet. Ha ez bekövetkezik, egész Európát ellepheti a vulkanikus por, és hamu, melyet Magyarországon is érzékelni lehetne.

Nemrég több hírportál, és egy kutatóállomás is megerősítette, hogy Nápoly alatt bizony mozog a föld. Persze nem a felszínen, hanem mélyen a felszín alatt. Azonban ez nem jó hír, sőt, egyáltalán nem jó hír, hanem inkább vészjósló.

Nápoly alatt ugyanis régóta egy hatalmas szupervulkánt sejtenek a geológusok. Olyat, mint amilyen a híres Yellowstone szupervulkán a Yellowstone Nemzeti Park alatt.

De miről is van szó, mit jelent az, hogy szupervulkán, és miért van ekkora jelentősége? A szupervulkán olyan tűzhányó, amely egy kitörés alkalmával képes több mint 1000 km³ anyagot kilövellni. Ez azt jelenti, hogy a kitörés ereje, és hatása több ezerszer nagyobb lehet, mint egy átlagos vulkáné.

Olyan, mintha egy kisebb meteorit csapódna az adott területre. A környező vidékeket, országokat, vagy akár az egész kontinenst beboríthatja a vulkáni hamu.

Épp egy ilyen szunnyad, vagyis csak szunnyadt a Nápoly alatti területeken, ami a jelek szerint újra aktivizálódott.

Legalábbis geológiailag aktív mozgásokat észleltek a felszín alól, mely lehet annak a jele, hogy a szupervulkán hamarosan újra ki fog törni.

Arról van szó, hogy a Nápoly közelében fekvő Campi Flegrei, azaz Flegrei-mezőknél elhelyezkedő katlan közel került egy olyan kritikus ponthoz, amikor akkora nyomás alakulhat ki, ami potenciálisan kitöréshez vezethet.

Az biztos, hogy a témával mindenképp foglalkozni kell, egy potenciális kitörés 500 ezer ember életét sodorná közvetlen életveszélybe.

És ez még nem minden, ugyanis közvetve a környező országokra is hatással lehet, így akár Magyarországig is eljuthat a szupervulkán által a légkörbe lövellt porfelhő, és vulkáni hamu.

1538-ban következett be az utolsó ilyen nagyobb, a szupervulkánhoz köthető kitörés, ami hatalmas erejű volt, és közel 8 napon át tartó kataklizmát idézett elő.

A 135 méteres magasságú Monte Nuovo is ekkor jöhetett létre a felgyűrődési folyamatokból. Sokak szerint, ha kitörne a szupervulkán, akkor nagyobb erejű lenen, mint bármilyen más kitörés a kontinens elmúlt 2-300.000 évéből.

Egyre több mozgást figyeltek meg a föld alól az elmúlt évtizedben. Az olaszok ekkor változtatták át a zöld jelzés, ami csendes, szunnyadó időszakot jelöl, sárgává, ami azt jelenti, fokozottan érdemes figyelni a vulkánt, és annak lehetséges tevékenységét.

Abban mindenki bizonyos, hogy előbb-utóbb ki fog törni. Csak azt nem tudni pontosan, hogy mikor. Vannak, akik szerint a jövő héten, mások szerint talán az elkövetkező hónapokban, években.

Annyi biztos csak, hogy nem leszünk eléggé felkészülve rá, és a kitörés olyan erejű lesz, mint még soha egyetlen vulkán esetében sem a kontinensen. Az egész európai térség bele fog remegni, és ez a rengés hazánkban is érzékelhető lesz, akárcsak a mindenre rátapadó szürke vulkanikus hamu.

katasztrófa globális kataklizma szupervulkán


Megtekintések száma: 25314





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet