Szürreális: létezhetnek fánk alakú bolygók az univerzumban

2017. február 6., hétfő




A fizika törvényei alapján legalábbis lehetséges, és lehet, hogy hamarosan rá is találunk egyre.

Létezetnek olyan nem szokványos bolygók, melyeknek az alakja sokkal inkább hasonlít egy nagy fánkhoz, mint egy gömbhöz. Ezt egy tanulmány erősítette meg, és az univerzumról alkotott fizikai modellek is alátámasztják.

Persze nem jelenti azt, hogy léteznek is ilyen bolygók, azonban valószínű lehet a létezésük.

Sokan úgy gondolják, hogyha vannak is ilyenek, akkor azt egy fejlett civilizáció hozhatta létre, mely képes lehetett ilyen szintű struktúrát építeni, vagyis mesterséges bolygókról van szó.

Mások szerint a természetes kialakulásuk is egy lehetséges opció, de ha valóban léteznek is ilyenek, nagyon ritkák lehetnek, mivel még egynek sem akadtunk a nyomára.

A matematikában toroidnak hívják azt, amit mi leginkább egy fánkhoz hasonlítunk – bár nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy természetesen formálódjon egy ilyen alakú bolygó, a cikk kedvéért mondjuk feltételezzük, hogy egy fejlett, földönkívüli civilizáció építhet hasonlót.

A bolygók mindig azért gömb alakúak, mert a gravitáció a bolygó belső, szintén forgó magja felé húzza az anyagot, és a kőzeteket.

A fánk alakú bolygóknál ellenben nincs ilyen centrum, de rendelkezik egy olyan erővel, mely a gravitációval megegyező nagyságú, és az ellenkező hatást váltja ki.

Sok fizikus a centrifugális erőre tippelt kezdetben, azonban ebben az esetben rendkívül gyorsan kellene pörögnie a bolygónak, és ha rajta élnénk, egyetlen nap alig pár percig, vagy óráig tartana.

Összességében elmondható, hogy a centrifugális erő nagyon furcsa dolgokat művelne a gravitációval is: ez a bolygó egyenlítőjénél lenne a leggyengébb, és a legerősebb a sarkok környékén.

A Földön ezek a különbségek alig észrevehetőek, egy fánk alakú bolygón azonban a sarkok környékén akár kétszer akkora is lehet a gravitációs vonzás, mint az egyenlítőnél.

Azonban ez az eszeveszett sebességen való forgás az időjárásra is nagyon kedvezőtlenül hatna. Extrém mértékű szelek uralnák a felszínt, és nem lennének évszakok sem valószínűleg.

Iszonyatosan erős viharrendszerek söpörnének végig nagy rendszerességgel a bolygón, arról nem beszélve, hogy a szelek évről-évre átformálnánk az egész felszínt.

Hogy valaha rá fogunk-e bukkanni ilyen bolygókra? A kutatók és csillagászok szerint majdnem kizárt a lehetősége, de azért van némi esély arra, hogy az univerzumban valahol kialakulhatott ilyen. Ugyanakkor, ha valóban léteznének, nem egyediek lennének, és már korábban is találnunk kellett volna fánk alakú bolygókat.

Mások úgy gondolják, hogy a jövőben, néhány évtizeden belül találni fogunk ilyet, de az feltehetően mesterséges eredetű lesz, vagyis egyszerre bukkanunk majd rá egy fánk-bolygóra, és egy fejlett civilizációra is.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 48501





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet