Tényleg élet van a Plútón?

2023. január 23., hétfő




Élet lehet a Plútó felszín alatti óceánjaiban egy fizikus szerint.

Élet lehet a Plútó felszín alatti óceánjaiban egy fizikus szerint. A NASA egyes tudósai már korábban nem tartották lehetetlennek, hogy kialakulhatott az élet a törpebolygó felszín alatti óceánjaiban.

A New Horizons űrszonda fantasztikusan részletes közel képei nyomán jelentősen bővültek a Plútóról alkotott ismereteink. Tudjuk például, hogy a felszínét zömmel jeges síkságok és hegyek uralják. Korábban a kutatóknak teljesen más elképzeléseik voltak a felszínről, és sokkal barátságtalanabbnak gondoltuk.

Noha a törpebolygó fagyos külseje is elég barátságtalan, és arra utal, hogy igen csekély a valószínűsége annak, hogy élet létezhetne a felszínen, más a helyzet a felszín alatt rejtőző világgal.

nyújthatnak az élet számára. Ott a felszíni mélyben ugyanis magasabb lehet a hőmérséklet, így elképzelhető, hogy folyékony óceánok létezhetnek.

Adatok a New Horizons űrszondától

"A New Horizons űrszonda által kinyert adatokból arra következtethetünk, hogy a Plútó felszíne alatt óceánok bújnak meg.Ez azt jelenti, hogy – ha a földi életről alkotott elképzelésünk kicsit is helyes – ebben lehetnek élőlények” – mondta Cox a The Times magazinnak.

Jelenleg még csak körülbelül 5%-át dolgozták fel a szonda által nyújtott adatoknak, de már így is rengeteg meglepetést okozott a Plútó. Így például a folyó jég jelenléte, valamint az akár 3500 méter magas jéghegyek felfedezése is.

„E hegyek alapját minden bizonnyal úgynevezett vízjég alkotja” – mondta Alan Stern, a New Horizons küldetés vezető elemzője, nem sokkal az után, hogy a szonda elrepült a törpebolygó mellett. „Először látunk vízjeget a Plútón. Egész biztosak lehetünk abban, hogy rendkívüli bőségben fordul elő víz az égitesten.”

A NASA még most is folyamatosan kapja az adatokat a szondáról, és a kutatók eddig az összegyűjtött anyagoknakcsak nagyjából 5 százalékát látták,így még sok minden kiderülhet a Plútóról.

Ebben a pillanatban azonban lehetetlen megmondani, hogy az új adatok között lesz-e olyan, ami eleget árul el a törpebolygó vizes környezetéről ahhoz, hogy alátámassza Cox feltevését.

pluto-felszine

Az valóban nagyon elképzelhető, hogy létezhet élet a láthatatlan vizes környezetben a Plútó külső felszíne alatt,ezek valószínűleg rendkívül egyszerű életformák, amilyenek az egysejtű élőlények, oszlatta el az izgalmakat Cox.

„A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a komplex élet valószínűleg ritka” – fejtegette Cox a The Timesnak. „Mi fizikailag jelentéktelenek vagyunk, de talán mégis nagyon értékesek.”

Így nézhetne ki egy lehetséges mélyfúrás a Plútó felszíne alatt. Valószínűleg valami hasonlót látnánk ott is

Egysejtű élőlények felfedezése is hatalmas jelentőséggel bírna az emberiség és az űrkutatás történetében, hiszen ezzel megdőlne a dogma, miszerint egyedül vagyunk az univerzumban. Ha pedig már saját naprendszerünkben élet nyomaira bukkanunk, ki tudja hány komplexebb életforma, netán civilizáció vár minket az univerzum sötétjében.

tudomány összeesküvés csillagászat


Megtekintések száma: 183893





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet